• Sviečka za nenarodené deti

          • Od 25. októbra do 16. novembra 2018 sa naša škola zapája do kampane "Sviečka za nenarodené deti" - ide o projekt organizácie Fórum života, ktorej cieľom je  - pri príležitosti Spomienky na zomrelých (2. november) - spomenúť si aj na nenarodené deti, ktoré zomreli pre umelom alebo spontánnom potrate.

            Do kampane sa zapojíme v troch rozmeroch:

            1. Duchovný rozmer - modlitbou za Božie milosrdenstvo pre nenarodené deti; za tých, ktorí zvažujú, či si ponechajú svoje nenarodené dieťa a za tých, ktorí sa podieľajú na vykonávaní potratov.

            2. Vzdelávací rozmer - bude zameraný na osvetu v súvislosti s ochranou života od počatia (osobitne na hodinách náboženstva)

            3. Praktický rozmer - v znamení finančnej podpory pro-life a pro-family aktivít a projektov Fóra života, a to zakúpením plastovej sviečky v hodnote 1 €! Sviečka sa bude predávať na vrátnici školy.

            Za Vaše príspevky srdečne ďakujeme!

          • Pani Martuška, gratulujeme!

          • Sú nezabudnuteľné okamihy, udalosti, ľudia. K tým nezabudnuteľným ľuďom v živote našej cirkevnej školy nepochybne patrila učiteľka a kolegyňa pani Marta Valkovičová. Excelentná pedagogička s výborným prístupom k práci. Vynikajúca slovenčinárka, ktorej kvality ocenila aj širšia odborná obec (o. i. je spoluautorkou Cvičebnice pre testovanie deviatakov zo SJL, ktorá vyšla vo vydavateľstve Taktik). Neúnavná a invenčná (na portáli www.zborovna.sk má publikovaných množstvo učebných materiálov, za čo bola viackrát ocenená ako Krajská učiteľka mesiaca). Húževnatá a zapálená hudobníčka (jej hudobníckej skrine či „posvätného“ klavíra sa nebolo možné dotknúť inak ako jemne a s citom). Svojrázny a nenapodobniteľný rečnícky prejav, verbálny i neverbálny („svoje" vedia jej žiaci i my kolegovia zo zborovne). J Človek s dušou a rešpektom.

            Pre toto všetko, ale aj to ostatné, neopísateľné a slovom neuchopiteľné, milá pani Martuška, sme vďační, že sa Vám dostalo nevšednej pocty i zo strany katolíckej Cirkvi. Ocenenie za dlhoročnú prácu a významný podiel na rozvoji katolíckeho školstva, ktoré ste v podobe vzácnej plakety sv. Cyrila a Metoda prevzali z rúk otca biskupa Mareka Forgáča 11. októbra v Poprade, si právom zaslúžite. Pridávame sa ku gratulantom a ďakujeme!

            Daniel Masarovič    

          • Testovanie pohybových nadaní prváčikov

          • 3 dni, 3 prvácke triedy, 1 spoločný cieľ : spoznať pohybové schopnosti našich prvákov. Celoslovenský projekt zameraný na odhalenie pohybových schopností, nadaní, predpokladov detí prvého ročníka je predovšetkým služba rodičom.

            Súbor cvikov, pohybových hier bol zostavený tak, aby boli pre deti jednoduché, hravé a zároveň nám poskytli obraz, ako je ktoré dieťa pohybovo zdatné. Niekoľko stanovíšť, ktoré každé preverilo dieťa v inej oblasti – rýchlosti, vytrvalosti, ohybnosti, sile, obratnosti. Na testovanie sme vyhradili jedno doobedie, počas ktorého deti športovali s nadšením a radosťou, pričom ukázali svoj športový potenciál. Vyskúšali si predklon v sede, skok do diaľky, sed-ľah, zostavu s tyčou, výdrž na hrazde, obratnosť s loptami, beh rýchly aj vytrvalostný a tiež pohybovú hru „s chvostíkmi“. Stretnutie sme začínali pokrikom športu zdar, ukončovali sme ho sladkou, zdravou odmenou.Výsledky detí sme zaznamenali, výstup pre rodičov bude hneď po elektronickom spracovaní, doručený rodičom. Rodičia tak získajú informácie, akým smerom by sa ich dieťa mohlo uberať, v čom by ho mohli podporovať, pretože má predpoklady v danom športe dosahovať úspechy J

             

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/381

          • NOC S DONOM BOSCOM

          • V piatok 12.októbra bolo v noci na školskom dvore i v ŠKD veruže rušno. Tí najmenší z Klubíku BOSCO v hojnom zastúpení malých prváčikov si vyskúšali, aké je to stráviť noc na území školy. Naším cieľom bolo nielen to, aby sa deti navzájom spoznali, ale aby spoznali aj osobu charizmatického kňaza Dona BOSCA, ktorého meno náš krúžok nesie a ktorého príklad chceme nasledovať. Prespávačku sme odštartovali na večernej svätej omši v miestnom kostole. Po svätej omši nás čakala opekačka, ale aj zaujímavé spoločné hry, kde sme sa bližšie spoznávali. Vrcholom večera bolo nočné hľadanie pokladu. Predtým ale naše deti museli prejsť niekoľkými stanovišťami s rôznorodými úlohami, ktoré si pre nás pripravili mladí z farnosti, za čo im chcem veľmi pekne poďakovať. Bolo krásne sledovať, ako sa starší druháci ujali svojej úlohy ochrancov a držali patronát s veľkou dávkou pozornosti nad najmenšími členmi nášho školského spoločenstva. Deň sme ukončili nočným kinom, ktoré sme si vychutnali v teplučkých spacáčikoch pri sledovaní filmu o živote nášho patróna Dona BOSCA. Skoro ráno deti zobudili kostolné zvony a po chutných raňajkách sme zaútočili na školský dvor, kde nás okrem slniečka čakala aj výborná hra. Deti pri nej museli vydať nielen fyzický výkon, ale aj rozmýšľať. Na poludnie si naše šťastné a neustále energiou sršiace deti (neviem, kde sa to v nich berie J) vyzdvihli rodičia. Nedá mi nepoďakovať sa manželom Copollovcom, Tomášovi Tedlovi, pani uč. Fedorovej a p.vych. Karmelke, ktorých nám „neplánovane“ poslala sama Prozreteľnosť a výrazne nám pomohli s celým priebehom. Aj vďaka nim a vďaka disciplinovanosti a radosti zúčastnených detí sme spoločne prežili krásne chvíle. 

            foto: https://cirkevnaskola.rajce.idnes.cz/Noc_s_Donom_Boscom/

          • Bratislava – centrum vzdelanosti a kultúry

          • Bratislava 9. 10. 2018 - Študenti Gymnázia sv. Františka Assiského v Malackách sa zúčastnili veľmi zaujímavej exkurzie do nášho hlavného mesta – Bratislavy. Navštívili sme najväčšiu knižnicu na Slovensku, ktorú využívajú najmä študenti vysokých škôl – Univerzitnú knižnicu a dozvedeli sme sa mnohé veci o pamiatkach Starého mesta, ktoré často Slováci prehliadajú.

            Univerzitná knižnica v Bratislave je domovom viac ako dvoch miliónov kníh, časopisov, novín, či starých rukopisov. Svoj domov tu má najmä slovenská literatúra, nová, ale i stará, no nachádzajú sa tu knihy aj z bývalého Československa i cudzojazyčné knihy z Veľkej Británie, USA a Rakúska. Celá knižnica disponuje najnovšími technologickými prostriedkami – počítačmi, skenermi, online databázami, webovými stránkami, ktoré nesmierne zjednodušujú hľadanie a vypožičiavanie literatúry v modernej dobe, v ktorej sa kladie veľký dôraz na technické vybavenie. Veľmi žiadané e-knihy by sa mali dostať do knižnice už čoskoro, knižnica však najprv musí vyriešiť právne problémy, ktoré táto moderná forma literatúry prináša so sebou. Knižnica je voľne dostupná, pred prvým vstupom sa treba registrovať a uhradiť poplatok, ktorý je pre študentov 3 eurá na rok. Väčšinu literatúry je možné si požičiať domov, obmedzenia sú len pri niektorých typoch literatúry. Netreba sa však báť, všetky otázky či problémy vám pomôže vyriešiť pripravený personál, ktorý sa nachádza v celom priestore knižnice. Hlavná časť knižnice sa nachádza na Ventúrskej ulici v Bratislave v bývalom kláštore klarisiek a paláci Leopolda de Pauliho, ďalšia budova, ktorá tvorí knižnicu – budova Uhorskej kráľovskej komory, kde predniesol svoju slávnu reč Ľudovít Štúr, sa nachádza na Michalskej ulici a knižnici patria aj ďalšie objekty po celej Bratislave, v ktorých sa nachádzajú sklady.

            Z Univerzitnej knižnice sme sa presunuli k Michalskej bráne. Je to posledná zachovaná brána v Bratislave z pôvodných štyroch. Aj preto patrí k najvýznamnejším historickým pamiatkam v Starom Meste. Meno dostala podľa osady a Kostola sv. Michala, ktoré stáli kedysi na predmestí Bratislavy. Ďalej sme navštívili Hlavné námestie, na ktorom sa nachádza jedna z najstarších historických pamiatok v Bratislave – Stará radnica. Tento komplex budov, z ktorých najstaršia bola veža, bol pôvodne postavený v gotickom štýle. Celý komplex bol viackrát prestavaný a zrekonštruovaný. Veža je známa najmä guľou, ktorú vystrelili Napoleonoví vojaci a ktorá je dodnes zaseknutá v stene veže. Najnovšia časť radnice je neogotická, postavená v roku 1912. Z Hlavného námestia sme sa presunuli na Hviezdoslavovo. Na tomto námestí sa nachádza veľa známych historických pamiatok. Hotel Carlton, známy najmä vďaka Sviečkovej manifestácii, ktorej potlačenie sledovali a dirigovali politici práve z balkóna tohto hotela. Nachádza sa tu aj stará budova Slovenského národného divadla,     ktorá bola postavená ešte v roku 1886. Národná kultúrna pamiatka, ktorá patrí medzi novorenesančné stavby, je známa aj bustami svetových osobností ako Shakespeare, Goethe, Liszt, Katona a Mozart. Slovenské národné divadlo sídli od roku 2007 aj v novej budove SND na Pribinovej ulici. Kúsok od starej budovy SND sa nachádza Reduta. Táto bohato ornamentmi zdobená budova, postavená v novobarokovom štýle, je dnes sídlom Slovenskej filharmónie. Z Hviezdoslavovho námestia sme sa pobrali k Dómu sv. Martina, ktorého veža s korunou sv. Štefana sa týči nad Starým mestom. Katedrála, v ktorej dnes sídli slovenský arcibiskup Stanislav Zvolenský, bola v dobách habsburskej monarchie a Rakúsko-Uhorska využívaná na korunováciu uhorských panovníkov. Katedrála bola mnohokrát prestavaná a je veľmi bohatá na výzdobu. V presbytériu sa nachádza obrovský gotický oltár. Známa je aj bohato zdobená kaplnka sv. Jána Almužníka a kaplnka sv. Anny. Pod Dómom sa nachádzajú rozsiahle krypty. Od Dómu sv. Martina sme sa pobrali ku komplexu budov, v ktorých bola v roku 1465 prvá univerzita na území Slovenska – Academia Istropolitana. Založil a financoval ju uhorský panovník Matej Korvín. Po jeho smrti Academia Istropolitana zanikla, dnes v komplexe budov sídli Divadelná fakulta Vysokej školy múzických umení. Z ulíc Starého Mesta sme vyšliapali k Bratislavskému hradu. Najznámejšia bratislavská pamiatka a jeden z najznámejších symbolov Slovenska bola niekoľkokrát zrekonštruovaná. Hrad svoje najslávnejšie obdobie zažil   za vlády Márie Terézie, ktorá mala Bratislavu a Bratislavský hrad veľmi rada. V súčasnosti sa Bratislavský hrad využíva najmä na reprezentačné a štátne účely. Pod hradom sme sa ešte zastavili pod Mostom SNP. Tento most je známy najmä reštauráciou UFO, ktorá sa nachádza na hlavici pylónu. Most SNP je od roku 2018 národnou kultúrnou pamiatkou.

            Mnoho Slovákov nevie, čo všetko naše hlavné mesto ponúka. Preto je dôležité zaujímať sa  o históriu, preto bolo objavovanie Bratislavy zaujímavou skúsenosťou.

                                                                                                                                                            Juraj Hušek  I. G

             

          • Prosba o podporu našej školy formou mailového hlasovania v projekte Nový level

          • Drahí rodičia, kolegovia, žiaci, priatelia,

            obraciame sa na Vás s prosbou o podporu formou mailového hlasovania v projekte Nový level.

            Projekt je možné podporiť jednoduchým elektronickým hlasovaním na

            https://nanovylevel.sk/

            do 31. decembra 2018 prostredníctvom hlasovacieho formuláru, v rámci ktorého uvediete svoje meno, priezvisko, e-mailovú adresu a zároveň vyslovíte súhlas s podmienkami súťaže. Každý hlasujúci môže prostredníctvom 1 e-mailovej adresy odovzdať iba 1 hlas. Hlasovať môžu všetky fyzické osoby staršie ako 18 rokov (osoby mladšie ako 18 rokov sa môžu zúčastniť iba so súhlasom svojho zákonného zástupcu) prostredníctvom hlasovacieho formulára.

            Usporiadateľom a organizátorom súťaže je: MB TECH BB s.r.o.

            Naša škola touto cestou  môže získať kompletné vybavenie počítačovej učebne s revolučným interaktívnym riešením, tlačiarňami, vizualizérom a všetkým, čo k tomu patrí, spolu v hodnote 7000 € alebo niektoré iné výhry v podobe technickej podpory.  Tí, ktorí sa zúčastnia hlasovania budú automaticky zaradení do žrebovania o vecné ceny.

            Váš jednoduchý úkon nám uľahčí zložité cesty k finančným zdrojom. 

            Nepochybujeme, že Vám, tak ako nám, záleží na kvalitných podmienkach výuky, tak sa do toho spolu dajme 😀.

          • Pozvánka

          • BSK vás pozýva na Deň Euróspkej spolupráce, ktorý sa uskutoční už túto sobotu 13.10.2018 od 15.00 h pri Cyklomoste Slobody v Devínskej Novej Vsi a ktorú organizuje Interact a Bratislavský samosprávny kraj.

            Podujatie je určené v prvej časti pre mladšiu generáciu (muzikál, bábkové divadlo, jazda na koni, vzlety balónom, rozprávková cesta...). Dovoľujeme si Vás požiadať, aby ste vyvesili na nástenke vo Vašej škole plagát s touto akciou (v prílohe e-mailu). Ak viete napísať rodičom na slovníčkov, uverejniť oznam na web stránke, poslať rodičom e-mail, budeme Vám vďačný.  Celé podujatie je ZADARMO vrátane všetkých atrakcií.

          • Zabudnuté veci v škole

          • Za vyzdvihnutie zabudnutej/stratenej veci je zodpovedný výhradne daný žiak. Všetky nájdené veci v škole sú sústredené v zbernom boxe vo výklenku pri jedálni. Žiak si môže svoju stratenú vec (desiatnik, úbor, oblečenie, obuv...) pohľadať v tomto boxe v priebehu mesiaca. Na začiatku nového mesiaca je zberná nádoba vyprázdnená a nájdené veci z minulého mesiaca sú odstránené a môžu byť poskytnuté napr. na charitatívnu zbierku.

          • Zbierka Biela pastelka

          • Počas zbierky "Biela pastelka" spolu naša škola vyzbierala 271,33€.

            Sme veľmi radi, že sme sa zapojili do zbierky a za celý tím všetkým darcom posielame jedno veľké ĎAKUJEME!

          • Členský príspevok RZ pre školský rok 2018-2019

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

            rodičovská rada RZ ProSchola, na stretnutí triednych dôverníkov 19. septembra 2018, schválila výšku členských  príspevkov pre školský rok 2018/2019

            A) POVINNÝ členský príspevok 40 EUR za 1 dieťa (v prípade viacdetných rodín sa príspevok uhrádza len za dve najstaršie deti spojenej školy).

            Príspevok sa uhrádza v dvoch termínoch - 20 € za každý polrok.

            Termín úhrady: I. do 31. 1. 2019 - za I. polrok (20 EUR)

                                      II. do 30. 4. 2019 - za II. polrok (20 EUR)

            Príspevok je možné uhradiť aj jednorazovo, vo výške 40 EUR, a to v termíne do 31.1.2019.

            B) DOBROVOĽNÝ členský príspevok na ďalší rozvoj a podporu vzdelávania. Rodičovská rada prosí rodičov o podporu. Výška jednorazového príspevku je 40 Eur alebo dobrovoľná. (prosíme uhradiť jednorazovo v termíne do 30. 1. 2019).

             

            • Pokyny k platbe povinného a dobrovoľného príspevku:

            Číslo účtu IBAN:              SK93 1100 0000 0029 4946 0176

            Variabilný symbol:        jedinečné číslo pridelené každému dieťaťu – platí pre všetky platby, ktoré uhrádzate za Vaše dieťa - nájdete ho na web stránke školy po prihlásení do Internetovej žiackej knižky csmalacky.edupage.org / Komunikácia / Platby.

            Konštantný symbol:         558

            Správa pre prijímateľa:    meno a trieda žiaka – RZ

                                                    Správa pre prijímateľa je nutná na identifikáciu platby!                  

            • Spôsob úhrady:   bezhotovostným prevodom na účet alebo vkladom na účet                      

            Rodič bude o zaplatení/nezaplatení príspevku informovaný cez IŽK (modul Komunikácia - Platby). 

            Ak sa rodina nachádza v zlej finančnej situácii môže požiadať o skrátenie/odpustenie výšky príspevku (žiadosť sa predkladá riaditeľovi školy do 30.10.2018 a následne bude posúdená výborom RZ).  

            Povinný príspevok bude použitý na úhradu zákonného úrazového poistného a na podporu výchovno – vzdelávacej činnosti detí (účasť na súťažiach, organizácia kultúrnych podujatí, modernizácia pomôcok, zariadenia tried a odborných učební, odmeny pre žiakov). Viac o použití príspevku na www.csmalacky.sk (Stanovy RZ).

            Dobrovoľný príspevok bude tvoriť základ pre ďalší rozvoj a podporu vzdelávania, pre podporu strategických cieľov výchovno-vzdelávacieho plánu školy, o ktorých Vás budeme pravidelne informovať.

            Za vaše príspevky srdečne ďakujeme!

            Rodičovská rada RZ ProSchola         

             

          • Zbierka „Boj proti hladu“

          • Tento rok sme sa zapojili do 12. ročníka celoslovenskej verejnej zbierky  „Boj proti hladu“, ktorú organizuje Vincentská rodina. Kúpou medovníkového srdiečka sme tak mohli pomôcť chudobným na Haity, v Hondurase, Ukrajine, Albánsku, Rusku a na Slovensku. Výnos zbierky v tomto roku  (2018/2019) na našej škole činil 530€. Všetkým srdečná vďaka.

          • Malacký kilometer

          • V sobotu 22.9. sa v Zámockom parku stretli malí i veľkí priaznivci behu, ktorí si zmerali svoje sily už na 35. ročníku Malackého kilometra a Malackej desiatky. Počasie zrána športovcom neprialo, ale už počas registrácie účastníkov sa umúdrilo a nakoniec sa pretekalo i za slnečných lúčov. 

            Prvenstvo v kategórii mladšie žiačky si vybojovala Rebecca Slezákova a v jej šľapajach dobehla do cieľa i Simona Kordošová a získala 2. miesto. V kategórii žabky prekvapila Viktória Bevilaqua, ktorá dobehla po napínavom rozstreli v cieľovej rovinke ako druhá. Samko Čutka v behu juniorov na 3000m  vybojoval krásne 2. miesto.

            Sme hrdí, že našu školu reprezentovali bežci, ktorí mohli stáť na stupienkoch víťazov, ale i na tu zvyšnú tridsiatku účastníkov, ktorí po víťazstve siahnu možno o rok .

            Ďakujeme i Emke Janečkovej a Soničke Holešovej, ktoré svoj voľný čas vymenili za pomoc organizátorovi.

          • Na výstave ČARO ZÁHORIA

          • V piatok 28.9. sme sa spolu s druhákmi vybrali duchovne posilnení po rannej svätej omši  na výstavu fotografií Čaro Záhoria, ktorej téma korešpondovala s učivom na prvouke a jej autorom je náš spoločný priateľ Martin Mráz. S Martinom sme už absolvovali záchranu žubrienok aj výlet do Plaveckej jaskyne. Vedeli sme teda, že nás čaká príjemný zážitok. Niekoľko desiatok obrazov s vysokou výpovednou hodnotou oslovilo nielen dospelého, ale aj detského návštevníka. Deti si pozorne prezreli všetky fotografie, ktoré vnímavým okom objektívu zachytávali krásy a rôznorodosť nášho regiónu. Po všeobecnej prehliadke bolo úlohou detí nielen vybrať fotografie, ktoré ich najviac oslovili, ale aj slovne vyjadriť, čo konkrétne ich na danej fotografii zaujalo. U detí mala najväčší úspech zimná fotografia, ktorú si môžete pozrieť vo fotogalérii. Po kultúrnom zážitku  a pohladení na duši sme si dopriali aj pohladenie tela na miestnom ihrisku a nahradili si tak hodinu telesnej výchovy. Deti si zahrali futbal, skákali, lozili a behali. Po krátkom kondičnom tréningu sme sa spokojní vrátili na vyučovanie.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=ZXF0cz1NVFV6T0RNek5UZzNOdyUzRCUzRCZwaG90bz1hbGJ1bQ%3D%3D&eqts=MTUzODMzNjA2Ng==#gallery/367

„Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“