• Úspešné obhajoby ročníkových projektov

          • Dôležitou súčasťou štúdia na našom gymnáziu je celostné formovanie študenta, ktoré má smerovať k tomu, aby absolventom školy na základe svojich vedomostí, osvojených ľudských a osobnostných kvalít bol vzdelaný a kultivovaný mladý človek, pripravený na ďalšie štúdium na vysokej škole (príp. na pomaturitné štúdium) alebo na vstup na trh práce. Úspešnosť tohto procesu predpokladá nielen študentovu ochotu a vôľu aktívne sa podieľať na rozvíjaní a formovaní svojej osobnosti, ale aj postupnú profiláciu podľa jeho schopností, talentu a záujmov.

            Ročníkový projekt je významným nástrojom diferencovaného vzdelávania na našej škole, ktorý zohľadňuje individuálne dispozície a predpoklady každého študenta. Umožňuje individuálny prístup ku študentovi, rozvíjanie jeho silných stránok v záujmovej alebo vzdelávacej oblasti, ktorá súvisí s jeho profesijnou orientáciou.

            Témy ročníkových projektov 1.G a 2.G v školskom roku 2018/2019

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme je deň venovaný Zemi, ktorý sa každoročne koná 22. apríla. Tento sviatok je ovplyvnený pôvodným dňom Zeme, ktorý sa konal počas osláv jarnej rovnodennosti, 21. marca a oslavoval príchod jari. V modernom poňatí ide o ekologicky motivovaný sviatok, upozorňujúci ľudí na vplyv ničenia životného prostredia, a rozvíjajúcu sa diskusiu o možných riešeniach. Preto sme aj my spojili všetky svoje sily, aby sme sa poďakovali našej Zemi. Naučili sme sa, ako sa sadí slnečnica, hrach, fazuľa a iné semená. Pomohli sme nielen námestiu a nádvoriu  tak, že sme vyzbierali odpadky. Okoloidúci ľudia s nadšením sledovali naše zanietenie k práci. Milá naša Zem, dúfame, že si si svoje narodeniny užila! 😊

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/473

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ ZUŠ MALACKY

          • Základná umelecká škola v Malackách vyhlásila  1. ročník regionálnej detskej výtvarnej súťaže „ORNAMENT“ -  ako klenot z truhlice nášho národného dedičstva spájajúci históriu s dnešnou dobou. Svoju kreativitu vyjadrili v daných témach jednotlivých kategórií aj naši žiaci a v silnej konkurencii -242 prác z 27 škôl boli ocenené Čestným uznaním poroty naše dve žiačky z prvého stupňa:

            Karolínka Lániková, 1. C a Agátka Garbiarová, 2. A.

            Dievčatám srdečne blahoželáme. J

            Výstava ocenených prác bude prebiehať od 26. apríla do 30. júna v priestoroch budovy ZUŠ

            na Záhoráckej ulici.

          • Školské kolo IQ olympiády

          • Opäť aj tento rok sme sa zapojili do súťaže IQ olympiáda, kde si žiaci druhého stupňa potrápili hlavy logickými úlohami. S pomedzi nich všetkých sa prebojoval do regionálneho kola Samuel Vrlák z VIII.A. Samozrejme, snaha zvyšných žiakov nebola márna a vďaka ním naša škola vyhrala niekoľko spoločenských hier.

            Gratulujeme a ďakujeme.

          • Pozvánka na rodičovské stretnutie

          • Milí rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské stretnutie, ktoré sa uskutoční dňa 25.4.2019 (štvrtok). Najprv budú vo všetkých triedach prebiehať spoločné triedne aktívy so začiatkom o 16.45 hod. Po nich budú nasledovať konzultácie s jednotlivými učiteľmi do 18.15 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami a ďakujeme Vám za priazeň a podporu.

          • Expedícia piatakov pod korunami stromov

          • V pondelok  15.4. sa žiaci piatych ročníkov zúčastnili ekoprogramu Expedícia pod korunami stromov“, ktorý sa konal v lesoparku na Železnej studienke. Lektori z inštitútu Daphne si žiakov rozdelili na tri skupiny a každá skupina postupne navštívila tri stanovištia. Na prvé stanovište bolo potrebné absolvovať krátky výstup, čo ideálne rozprúdilo krv a okysličilo telo. Prvou úlohou bolo spoznávanie stromov. Žiaci pracovali vo dvojiciach, jeden mal zaviazané oči a druhý ho vodil k rôznym stromom, ktoré si ohmatal. Po návrate na chodník a odkrytí očí, mal podľa hmatu nájsť tie správne stromy. Aj keď nájsť ten správny strom sa nepodarilo každému, deti sa dobre bavili.

            Na druhom stanovišti sme spoznávali vtáctvo. Lektorka žiakom prezradila, aké vtáky v okolí  žijú a tí ich potom s pomocou ďalekohľadov hľadali.

            Posledné stanovište sa zameralo na „živé- mŕtve“ drevo. To drevo, ktoré je už odumreté, no zároveň poskytuje domov a živiny pre desiatky iných druhov. Žiaci našli mnoho obyvateľov z ríše hmyzu, no podarila sa aj nález žaby. Taktiež si na tomto stanovišti precvičili spoznávanie stromov podľa listov.  

            Ekoprogram sme spoločne ukončili zopakovaním získaných vedomostí a potleskom pre lektorov. Žiaci si následné čakanie na vlak skrátili zábavou na preliezkach a workoutovom ihrisku. Vybláznení, no zároveň obohatení o nové vedomosti sme sa stihli vrátiť do školy na obed a tak dali bodku za dnešným pekným slnečným predpoludním.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/469

          • Gymnastický štvorboj

          • Dňa 10.4.2019 sme sa zúčastnili krajského kola Gymnastického štvorboja, ktoré sa konalo na ZŠ Tupolevova v Bratislave. Vekom odstupňované kategórie súťažili v disciplínach ako :

            • Akrobacia na žinenkách
            • Zostava na lavičke
            • Zostava na hrazde
            • Preskok cez kozu (švédsku debnu)

            My, nadšenci gymnastiky, sme vyslali všetky kategórie, teda A,B,C a bojovali sme statočne. Napriek tomu, že sme sa nepostavili na stupienky víťazov, sme získali ocenenia od poroty za výborné prevedenia cvikov v niektorých disciplínach.  Našou dominantou bola hrazda, takže vďaka za work-out ihrisko, ktoré bolo pre naše trénovanie vždy k dispozícii. Individuálne výkony niektorých dievčat boli hodnotené plným počtom bodov !

            Dievčatá, podali ste vynikajúci výkon, ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy !

            Kat. A

            Šoková Kristínka, Kupecká Lucka, Chlepková Lili, Baloghová Vaneska – všetky z 3.A

            Ihnátová Terezka – z 3.B

            Kat. B

            Miženková Lili, Cabanová Simonka –  zo 6.B

            Chabrečková Janka, Biksadská Alicka – z 5.B

            Mihaľová Dominika – z 4.B

            Kat. C

            Kupecká Klára – zo 6.B

            Kralovičová Klára – zo 7. B

            De Pasquale Karen, Moricová Karolína, Omastová Alexandra –  zo 7. A

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/468

             

          • Pozvánka do divadla

          • Milí študenti, rodičia, priatelia,

            srdečne Vás pozývame na divadelné predstavenie "Malý veľký muž" o M. R. Štefánikovi, ktoré sa koná v Radošinskom naivnom divadle  04. júna 2019 o 19.00 hod. 

            Cena: 20 € lístok + 4 € autobus (odchod autobusu je o 17.45 od Sl. Sporiteľne)

            Po registrácií:

            Je potrebné rezervované lístky uhradiť do 7 pracovných dní od uskutočnenia rezervácie. Lístky je možné uhradiť a vyzdvihnúť na vrátnici školy každý pracovný deň v čase od 7:00 do 18:00. V prípade, že si lístky nevyzdvihnete, Vaša rezervácia bude automaticky zrušená.

            Prihlasovanie je možné cez elektronický formulár

               https://forms.gle/oRdA4D86mAtWRSwcA

             

            Viac o predstavení na  http://rnd.sk/wordpress/?page_id=6416

             

            Kontaktná osoba v prípade otázok:

            Ľubomíra Chachulová

            email: chachulova.lubomira@csmalacky.sk

            Tešíme sa na Vás.

          • Deň narcisov - poďakovanie

          • Deň narcisov sa už tradične koná v apríli každého roka. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou. Cieľom Dňa narcisov je vniesť problematiku boja proti rakovine ako aj pravdu o súčasnom postavení chorých na Slovensku bližšie k ľuďom - do ulíc, aby sa z choroby nestal strašiak, ale fakt, ktorý ľudí spája. Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do verejnoprospešnej finančnej zbierky, aby vyjadrila nielen spolupatričnosť s chorými, ale aj podporu preventívnym a informačným projektom Ligy proti rakovine. Vďaka príspevkom nás všetkých a širokej verejnosti v Malackách sa nám podarilo vyzbierať nádhernú čiastku 784,99 €. Ďakujeme tretiakom gymnazistom za ochotu a spoluprácu a všetkým, ktorí nezostali ľahostajnými.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=462#gallery/462

          • S projektom ERASMUS+ v Taliansku

          • 1.apríla o šiestej ráno sa začala naša cesta za druhým partnerským stretnutím s nemeckými a talianskymi rovesníkmi v rámci projektu Erasmus+ pod názvom Peer mediation. Tentokrát bola naším cieľom škola IISS Carlo Alberto Dalla Chiesa ležiaca v malebnom mestečku Montefiascone, ktoré sa nachádza v talianskom regióne Lazio, približne sto kilometrov od hlavného mesta Rím.

             Po pristátí na letisku Ciampino v Ríme sme sa autobusom presunuli na letisko Fiumicino, kde sme čakali na našich kamarátov z Nemecka. Spoločne sme plní očakávania pokračovali v ceste do  Montefiascone. Ciao ragazzi- tak nás pri vystupovaní z autobusu v Montefiascone privítali naše talianske rodiny, ktoré nás odviezli do nášho druhého domova. Každý bol ubytovaný v rodine sám, a tak sme boli odkázaní na naše vedomosti z angličtiny, aby sme sa mohli s našimi talianskymi rodičmi a súrodencami dorozumieť. Hneď prvá večera svedčila o talianskej pohostinnosti- antipasti, pizza, tramezzini, pasta, lasagne- to všetko nesmelo na stole chýbať. Večera v talianskych rodinách býva okolo deviatej, aj väčšina reštaurácií otvára o 19:30. Po takej výdatnej a neskorej večeri zaspať bol trochu problém. No ale ponocovať sme nemohli. Už hneď na  druhý deň nás totiž čakalo množstvo práce. Jednu časť dňa sme vždy trávili v škole, kde sme skupinkách rozdelení do Smart a Cool mediátorov riešili a vyhodnocovali rôzne konfliktné situácie. Pre ďalšiu časť dňa si pre nás talianski spolužiaci spolu s ich učiteľmi pripravili bohatý a zaujímavý program. Prvý deň sme absolvovali prehliadku mestečka Montefiascone Zažili sme neodolateľný výhľad na jazero Lago di Bolsena z najvyššieho bodu mesta Rocca dei Papi- pevnosti, ktorú dal v 13. storočí postaviť pápež Inocent III. Odtiaľ sa vypína katedrála Santa Margherita,  jedna z najvýznamnejších kostolov provincie Viterbo. Našu prehliadku sme zavŕšili návštevou kostola San Flaviano, kde leží pochovaný nemecký biskup Johannes Defuk, ktorý bol očarený chuťou a kvalitou miestneho bieleho vína známeho pod menom Est!Est!!Est!!!. Ďalší deň sme navštívili stredoveké mestečko Civita di Bagnoregio, ktoré bolo založené Etruskami a vyrástlo na skale. V zimnom období tu žije približne 10 ľudí. Nazývajú ho aj preto zomierajúce mesto. Naše spoznávanie tohto na historické skvosty bohatého regiónu zavŕšilo mesto Tarquinia, kde sme mali možnosť  nahliadnuť do hrobiek etruskej nekropoly a navštívili sme Národné múzeum.

            Posledný deň, v piatok 5. apríla, sme sa rozlúčili s našimi talianskymi rodinami a po rôznych peripetiách  na letisku  sme s radosťou a plní nezabudnuteľných zážitkov nasadli do lietadla a vyrazili domov na Slovensko. Do Malaciek sne prišli poobede okolo 15:00, kde nás už netrpezlivo čakali naši rodičia. Na  tento pobyt v Taliansku budeme ešte dlho spomínať.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?photo=album&gallery=463#gallery/463

          • Verejná zbierka "Podeľme sa"

          • Vážení rodičia, priatelia,

            v mene občianskeho združenia Podeľme sa Vás pozývame zapojiť sa do verejnej zbierky "Podeľme sa", ktorej zámerom je pomáhať ženám s deťmi v ťažkých životných situáciách a umožniť im vrátiť sa do života, aby neboli neustále odkázané na pomoc iných. 

            Pomôcť môžme tým, že sa vzdáme jedného hlavného jedla a ušetrené peniaze venujeme v prospech pomoci ženám v núdzi. Ako skromnú náhradu za sobotňajší obed Vám (13.apríla od 11:30 do 12:30) ponúkame polievku v parku na Kláštornom námestí. Ak by ste podujatie chceli podporiť inak, alebo nemáte v sobotu čas, môžete za v rodine dohodnúť, kedy sa doma vzdáte napr. večere a ušetrené peniaze môžete poslať priamo na účet zbierky: Tatra Banka SK50 1100 0000 0029 4001 6642 alebo ich môžete pridať k tomu čo v sobotu vyzbierame.

            Podstatou je, že sa delím a dávam to, čo si odopriem!

          • Záhoráci v Ružomberku (Festival Cantare Choraliter 28. – 30. 3. 2019)

          • Opäť po roku sa žiaci nášho gymnázia zo zboru Corpo e anima zúčastnili festivalu (stredo)školských speváckych zborov Cantare Choraliter.

            Festival v Ružomberku sa organizuje už tretí rok a my sme tam nemohli chýbať, keďže sme účastníkmi festivalu už od jeho počiatku. Veselá bašavelová atmosféra vládla v malackej skupinke už pri ceste vlakom a trvala až do neskorej piatočnej noci, keď sme čakali na vlak naspäť na Záhorie.

            Okrem nás sa zúčastnili ďalšie štyri slovenské zbory, dokonca aj jeden z Poľska a z Čiech. Festival sa niesol v tradičnom duchu hudby, spevu, zábavy a priateľstva. Počas dvoch dní strávených v Ružomberku sme sa všetci úpenlivo pripravovali na hlavný program v podobe piatkovečerného koncertu v kostole sv. Ondreja. Každý zbor sa na koncerte predstavil troma piesňami vlastného výberu a čerešničkou na torte boli záverečné tri spoločné skladby v prevedení všetkých zborov (teda asi 220 spevákov) a sláčikového orchestra.

            Výlet do Ružomberka sme si všetci užili a tešíme sa na ďalší rok.

            Ďakujeme aj našim bývalým štvrtákom, ktorí sa k nám pripojili a vďaka ktorým bola atmosféra v zbore veselšia. Ďakujeme aj Adelke Grelikovej za pomoc pri nacvičovaní a pánovi profesorovi Jozefovi Ondrejkovi za organizačnú pomoc.

            Mária Hušková 2.G

          • Deň narcisov

          • Dňa 11.4.2019 (štvrtok) sa zapájame do charitatívnej zbierky Deň narcisov, ktorú organizuje Liga proti rakovine. Za dobrovoľný finančný príspevok máte žiaci možnosť získať žltý narcis. Gymnazisti navštívia všetky triedy a zborovne. Výťažok zbierky bude použitý pre onkologických pacientov.

          • Úspech v krajskom kole SOČ

          • Za posledné roky študenti nášho gymnázia dosiahli veľké úspechy na rôznych stupňoch súťaže SOČ od krajského kola až po celoštátne kolo tejto súťaže. Inak tomu nebolo v tomto školskom roku počas 41. ročníka krajského kola stredoškolskej odbornej činnosti, v ktorom nás reprezentovalo 7 študentov. KK SOČ sa konalo 5.4.2019 tradične na SOŠ Karola Adlera v Bratislave. V krajskom kole SOČ boli 3 študenti ocenení a 2 postupujú do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 23. – 26. apríla 2019 v Košiciach. Srdečne blahoželáme.

            1. miesto: Vladimír Štefek, názov práce: Význam strečingu pri silovom tréningu, odbor: Problematika voľného času

            1. miesto: Andrej Kořínek, názov práce: Ľahké opevnenia na Záhorí ako súčasť československého opevnenia, odbor: História, filozofia, právne vedy

            3. miesto: Matúš Kočalka, názov práce: Porovnanie rôznych metód vykresľovania kriviek, odbor Matematika

            Študenti, ktorí reprezentovali našu školu v KK SOČ:

            Martin Ropjak, názov práce: Cvičenie s vlastnou váhou, odbor: Problematika voľného času

            Lukáš Cauner, názov práce: Bezpečnosť sociálnych sietí, odbor: Informatika                                  

            Simona Hesková, názov práce: Cholersterol adolescentov, odbor: Biológia

            Juraj Hušek, názov práce: Tvorba aplikácie pre Android, odbor: Informatika

          • Zápis do 1. ročníku ZŠ

          • Milí rodičia,

            ďakujeme za Váš záujem o štúdium Vášho dieťaťa na našej škole, ktoré ste vyjadrili jeho zápisom do 1. ročníka základnej školy.

            Na našu školu bolo zapísaných spolu 93 detí. Teší nás, že si vysoko ceníte služby, ktoré poskytujeme. Je to pre nás záväzok aj do budúcnosti, neustále zlepšovať kvalitu našej činnosti.

            Vzhľadom k vysokému počtu zapísaných detí v novom školskom roku otvárame 3 triedy prvého ročníka. Žiaľ, nebudeme môcť prijať všetky deti, kapacitné dôvody nám to neumožňujú.

            Ďakujeme ešte raz za dôveru, ktorú do nás vkladáte. 

            Daniel Masarovič, riaditeľ cšm

            Do galérie Zápis do 1. ročníku ZŠ boli pridané fotografie. 

„Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“