• Drahí rodičia a priatelia školy

          • V mene spoločenstva našej školy si Vás dovoľujem požiadať o darovanie 2% dane z príjmov právnických alebo fyzických osôb cirkevnej Spojenej škole sv. Františka Assiského Malacky. Ich oprávneným prijímateľom je občianske združenie založené a spravované rodičmi detí našej školy – Rodičovské združenie ProSchola.

            Poskytnutie časti Vašej dane bude priamou podporu našej činnosti a aktivít, ktorými chceme formovať a vyjadrovať nemenné a zmysluplné hodnoty. Veríme, že práve skrze ne sa dobro a láska v nás stávajú skutočnosťou meniacou svet v našom okolí. Aj Váš príspevok pomôže vzmáhať sa sile viery, ktorou túžime svedčiť a prinášať všetkým posolstvo nádeje a pokoja.

            Za všetky Vaše dary Vám zo srdca a úprimne ĎAKUJEME!

            Sprievodný list tu.

            Ako postupovať pri poukázaní 2% tu.
            Vyhlásenie - tlačivo pre darovanie 2 % tu.
            Potvrdenie o zaplatení dane 2018 tu.
             

          • Naše Kumštobraní alebo aj remeslom sa človek živí

          • Ďakujeme všetkým lektorom remeselníkom, ktorí strávili s našimi žiakmi dva dni počas nášho školského projektu "Kumštobraní alebo aj remeslom sa človek živí" a naučili našich siedmakov a ôsmakov zaujímavé remeslá a techniky, ktorí sme pripravili pre našich žiakov už 6.krát. Všetkým srdečne ďakujeme za ochotu  a nezištnú pomoc.Všetky výrobky našich remeselníkov si môžete pozrieť a zakúpiť počas Dňa rodiny 9.6.2019 v našej škole. Žiaci sa naučili tieto zaujímavé remeslá:

            1. MAĽBA NA SKLO - so Vstúpte, n.o

            2. KNÍHVIAZAČSTVO - s Dom Svitania, n.o.

            3. VÝROBA DOMÁCICH REZANCOV - s pani Stupavskou

            4. ŠÚPOLIARSTVO - s pani Ing. Evou Švorcovou z ÚĽUV

            5. REZBÁRSTVO - s Mgr.art. Lenkou Ballekovou

            6. KOŠIKÁRSTVO - so Vstúpte, n.o.

            7. ARANŽOVANIE  - s pani Evičkou Koprnovou z Kvetinárstva u EVY Gajary

            8. HÁČKOVANIE - s pani Majkou Filípkovou

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/441

          • Vychádzka - piatková vlastiveda

          • Človek môže stokrát počuť, ale stačí raz vidieť a vizuálny zážitok i bohaté dojmy nám vystačia na celý život. V tomto duchu sme poňali piatkové vyučovanie Vlastivedy. Venovali sme sa téme Historické pamiatky obce, sochy a pamätníky. Neverili by ste, koľko pamiatok denne prehliadame a nevšímame si ich. Dozvedeli sme sa viac o soche sv. Antona s Ježiškom, súsoší sv. Anny s Máriou, sv. Františkovi Xaverskom, sv. Floriánovi, Pamätníku červenej armády, aj o Pomníku padlých. Tešíme sa na ďalšie outdoorové vyučovanie. 😊

          • Prehadzovaná žiakov I. stupňa

          • Dnes, 20.2.2019 to v  telocvični našej školy vrelo. Svoje sily, ale hlavne zručnosti s loptou si tu merali žiaci našej školy s rovesníkmi z Dérerky. Obe školy postavili 2 športové tímy :  A a  B. Napriek výškovej prevahe žiakov zo ZŠ Dérera, boli výkony všetkých družstiev vyrovnané.

            Náš A tím si odniesol výhru z každého zápasu, B tímu chýbalo k výhre kúsok šťastia. Deti mali radosť z každého tréningu a dnes ukázali, že vedia o výsledok naozaj zabojovať. Veľká pochvala patrí obom našim družstvám.

            V tréningoch pokračujeme, čaká nás odveta na Dérerke J

          • KK Šaliansky Maťko výsledky

          • Dňa 20. februára 2019 v krajskom kole 26.ročníka súťaže v prednese povestí Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského v Bratislave obhájila Karin Makytová zo VI.A zlatú "medailu" z okresného kola tejto súťaže. V III. kategórii získala Karin prvé miesto. Gratulujeme, z jej výsledku sa tešíme a ďakujeme pani učiteľke Neužilovej za vynikajúcu prípravu.

          • Tretiaci s Daphne

          • V pondelok, 18.2., sme absolvovali ďalšie stretnutie s Daphne. K téme, Príroda v zime, sme hľadali odpovede na tieto otázky: Čo znamená zima pre prírodu? Čo pomáha zvieratám prečkať chladné dni a dlhé zimné noci? Aké stratégie majú zvieratá pre svoje prežitie? Po stopách, nielen v snehu, sme hľadali odpovede na tieto otázky.

            Na záver sme na stromy zavesili šišky obalené semienkami, lebo myslíme na vtáčiky, ktoré si v zime hľadajú potravu. Vaši tretiaci

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/436

          • Karneval v ŠKD

          • Fašiangy sú v plnom prúde a aj my sme si ho spestrili na Valentína karnevalom. Deti si priniesli kostýmy, ktoré si hneď poobede poobliekali a karneval sa mohol začať. Našli by ste tu všeličo. Naozaj rodičia s deťmi boli veľmi kreatívni. Ako tradične sa tu našli aj princezničky, či rytieri, ale okrem nich tu bolo veľa zvieratiek, rozprávkových bytostí, veľký pohár piva, dámy, hasičov, čašníčky, dokonca aj obláčik, z ktorého pršalo. O bezpečnosť detí sa staral celý tím sestričiek. Pri výbere najlepších masiek to bolo naozaj veľmi ťažké, ale s výdatnou pomocou detí sme to zvládli a vybrali naozaj originálne masky. DJ Mirec, ktorý sa nám už tradične stará o hudbu bol super a mal pre deti nachystané pesničky, ktoré vždy roztancovali celý parket. Prvú oddychovú prestávku sme využili na posilnenie croissantom a džúsom. V druhej prestávke sa losovala dievčenská a v tretej chlapčenská tombola, kde bolo spolu 32 cien. O tom, ako sme sa bavili sa môžete presvedčiť pozretím fotografií a videí. Verím, že sa všetkým deťom páčilo a už teraz premýšľajú nad maskou, ktorú si dajú nabudúce.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/435

          • ŠKD – Výstava bábik

          • MCK Malacky pripravilo vo svojom centre výstavku bábik a kočíkov Phdr. Márie Orgoňovej a Petra Červenku, na ktorú sme sa aj my s deťmi vybrali. V tejto zbierke sa nachádzalo množstvo nádherných kúskov. Jedna bábika má viac ako 100 rokov. Deti si mohli prezrieť tiež zbierku kočíkov, v ktorých sa vozili ich rodičia a starí rodičia. Podľa fotografií vidíte, čo najviac zaujalo vaše deti.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/434

          • Spoznávame svoj región

          • Rozvíjať u žiakov cit ku krásam svojho regiónu, prírody, staviteľstva, ľudového umenia a spoznávať kultúrne dedičstvo našich predkov je veľmi dôležité. A preto sa žiaci 3.B a 4.C  v rámci predmetu Regionálna výchova vybrali na vychádzku, ktorej cieľom bola veža Farského kostola a bývalý Obecný dom.

            Vieme už, že prvé centrum Malaciek bolo pri kostole na Dolnom konci, kde ešte stále stojí historická budova starého Obecného úradu, v ktorej sídlil richtár. Oproti sa nachádza kostol Najsvätejšej Trojice, ktorý je dnes najstaršou budovou v meste. Z veže vidieť na všetky strany a v minulosti slúžila najmä ako pozorovateľňa pred nebezpečenstvom.

          • Tajný denník Adriana Mola v Luduse

          • Žiaci ôsmeho a deviateho ročníka sa radi vracajú do Ludusu. Niet divu – repertoár tohto bratislavského divadla je  tejto vekovej kategórii blízky ako témami, tak aj spôsobom ich spracovania. Okrem toho sa s titulom britskej autorky Sue Townsendovej stretli aj na stránkach učebnice literatúry. Preto sme sa doň vybrali zas, a to na Valentína.

                        Príbeh chlapca Adriana Mola s jeho problémami v období puberty je kultovou knihou už niekoľko generácií a napriek tomu je stále aktuálny. A nesklamal ani teraz. V podaní mladého herca Dávida Hartla sme mali pocit, že sa s ním poznáme už veľmi dlho. S iróniou i pozitívnym prístupom k svojmu životu dával mnohým ťažkostiam, s ktorými sa „násťročný“ človek stretáva, iný, odľahčujúci pohľad.

                        Okrem poskytnutia kvalitného umeleckého zážitku sa prostredníctvom návštev divadelných predstavení snažíme z detí formovať nielen vnímavého, ale i kultúrne vyspelého diváka. A že naši žiaci sú na dobrej ceste stať sa ním, opäť dokázali.

          • Prváci v Mestečku povolaní

          • Nebolo väčšej radosti, ako keď sme my, prváci a niekoľko druhákov, nasadali ráno 13.2. do autobusu, ktorý nás mal odviesť na výlet. Všade plno vzrušeného džavotu. V bratislavskom Bory Mall sme najprv navštívili Mestečko povolaní. Vyskúšali sme si, aké to je byť poštárom, kaderníčkou, predavačkou, výrobcom áut, lekárnikom, hlásateľom televíznych novín či obľúbeným smetiarom. Každý sa našiel v niečom inom. Medzi jednotlivými kútikmi sme sa naozaj nabehali, preto nám po spapaní všetkých zásob padlo vhod sadnúť si do kina, v ktorom premietali len a len pre nás. Včielka Maja a medové hry boli tým pravým orechovým, keďže čitateľskými začiatkami nás v škole sprevádza kamarátka Včielka Peľka. Vyhratí, unavení a šťastní sme sa vrátili naspäť do školy. Už teraz sa tešíme na ďalší podobný deň!

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/432

          • Siedmaci navštívili Dom Svitania v Jakubove

          • Dňa 13. 02. 2019 sme vyučovanie v školských laviciach vymenili za návštevu Domu Svitania v Jakubove. Hneď pri príchode nás srdečne privítala pani riaditeľka Marta Prochýrová s pani Annou Trnkovou, ktorá nás previedla celým priestorom chránených dielní. Deti mali možnosť vidieť šijaciu, dekoratívnu a kníhviazačskú dielňu. Neostalo však len pri sledovaní. Za dozoru a ochoty zamestnancov dielní mali chlapci možnosť vyskúšať si viazanie kníh, dievčatá vypomôcť v šijacej dielni a spoločne sme si všetci mohli vyrobiť krásne obálky.    

            V mene našich žiakov ďakujeme celému kolektívu v Dome Svitania za srdečné prijatie, ochotu, čas, ktorý si pre nás vyhradili a milé darčeky, ktoré sme si mohli vyrobiť.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/430

          • Prednáška o mokradiach s Mgr. Martinom Mrázom

          • Pri príležitosti Svetového dňa mokradí sa konala na našej škole prednáška o mokradiach pre piatakov a šiestakov, počas ktorej sa žiaci dozvedeli  o význame a funkciách mokradí, o potrebe ochrany týchto území.  Už sa tešíme na ďalšiu zaujímavú spoluprácu s Martinom Mrázom, ochranárom CHKO, počas projektového vyučovania v rámci nášho školského ekoprojektu RECYKLÁČIK pri príležitosti Dňa vody 22.3.2019.

            https://www.malacky.sk/index.php?page=clanok_cely&id=8875

          • Europoslankyňa Jana Žitňanská medzi našimi študentmi

          • 7.2.2019 navštívila našu školu Jana Nižňanská, ktorá zastupuje našu krajinu v Európskom parlamente. Poslankyňa Európskeho parlamentu bola hosťom gymnazistov počas ich Otvorenej platformy. Hovorilo sa o brexite, o migračnej kríze, o dvojakej kvalite potravín či o súčasnej politickej situácii na Slovensku. Hovorilo sa aj o blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať 25. mája. Moderátormi Otvorenej platformy boli Matúš Dudáš a Kamil Rímeš z 1.G. Skvelé chlapci.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/429

          • Marek Trnka víťazom Stupava Winter Trophy 2019

          • Sezóna horských cyklistov začala minulý víkend na tradičnom zimnom maratóne Stupava Winter Trophy, ktorého 25 km trať vedie v krásnom prostredí Malých Karpát. Na štarte sa zišla slušná medzinárodná konkurencia 200 cyklistov zo Slovenska, Maďarska, Českej republiky, Poľska, Nemecka, Ukrajiny a Rakúska. Intenzívne sneženie a následný odmäk pripravili pre cyklistov veľmi náročnú trať pokrytú zamrznutým snehom, ale najmä nepríjemnými ľadovými koľajami.

            S technickou traťou si najlepšie poradil žiak II.G nášho gymnázia Marek Trnka, ktorý ovládol s náskokom nielen juniorskú kategóriu, ale zvíťazil aj v celkovej klasifikácii a nechal za sebou oveľa skúsenejších pretekárov. Prvé víťazstvo v sezóne oslávil efektným dojazdom na zadnom kolese, ktorý si všimli aj v reportáži RTVS - https://youtu.be/RGQ0rb88OWA .

            Držíme mu palce, aby jeho sezóna pokračovala tak úspešne, ako sa začala.

            Stupne víťazov:

            1. TRNKA Marek            Kaktus BIKE team       SVK         1:21:34

            2. SZALAY Peter            Bike-Zone Godollo      HUN         1:22:37

            3. MIKLUŠEK Marian      PROefekt team           SVK         1:28:22

             

          • Program AIESEC s gymnazistami

          • AIESEC je medzinárodná, študentmi riadená organizácia. Je jednou z najväčších svetových platforiem talentovaných mladých ľudí a dobrovoľníkov, ktorí rozširujú svoju kultúru a odovzdávajú hodnoty svojho národa v rámci 126 zúčastnených krajinách sveta.

            Program AIESEC bol realizovaný na našom gymnáziu počas štyroch dní 28.1. – 31.1.2019. Navštívili nás Grace z Indonézie (oblasť Yogyakarta na ostrove Jáva) a Gan z Thajska (Bangkok). Obidvaja spoločne prezentovali našim prvákom a druhákom na gymnáziu svoju kultúru, odlišnosti v mnohých aspektoch života mladých ľudí a zároveň im priblížili spoločenské konvencie v ich krajinách. Prednášky v anglickom jazyku boli venované témam ako napr. kultúra, šport, politika, stravovanie a životné prostredie. Na záver sa Grace a Gan dotkli témy sebapoznania a sebarozvoja, čím našich študentov v mnohom inšpirovali vlastným príkladom. Zážitkovým spôsobom zapájali všetkých študentov v priebehu celého programu. Pripravili si pre nich rôzne hry a kvízy, ktoré nadväzovali na ich prednášky, čo si vyžadovalo pozornosť našich študentov počas prezentácií a tak si zapamätali mnoho detailov a faktov.

            Stretnutie Grace a Gana s našimi študentmi bolo v každom ohľade obohacujúce pre všetkých, pretože vzájomne po celý čas diskutovali, porovnávali a hľadali rozdiely a  podobnosti našej a ich kultúr. Tešíme sa už teraz na budúci školský rok a novú návštevu z ďalších iných kútov sveta.

            Hry a aktivity vytvárali príjemnú atmosféru a motivovali všetkých študentov v triede k aktívnej interakcii.

    „Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“