• Šaliansky Maťko výsledky

          • Dňa 25. januára 2019 sa v priestoroch CVČ Malacky stretli recitátorské talenty, a to v okresnom kole súťaže v prednese povesti Šaliansky Maťko. Išlo už o 26. ročník, ktorý bol pre našu školu úspešným – priniesli sme zlatú „medailu“. V III. kategórii získala prvé miesto Karin Makytová zo VI.A. Gratulujeme a z jej výsledku sa tešíme.

          • Povianočné stretnutie 2.B

          • Triedny kolektív 2.B si predĺžil radosť vianočného obdobia a v piatok sme sa mnohí v hojnom počte stretli nielen preto, aby deti rodičom predstavili svoje vianočné pásmo, ale najmä, aby sme boli chvíľu spolu. A na naše veľké prekvapenie nás navštívil aj Ježiško so svojimi darčekmi, z ktorých mali nielen deti nesmiernu radosť. Srdečné rozhovory, spoznávanie sa, spontánne hry detí a ich súrodencov, príjemne vyplnili jeden z dlhých zimných večerov a zahriali nás pri srdci. Už teraz sa všetci tešíme na opätovné stretnutie.

            https://medjugorje.rajce.idnes.cz/2019_01_18/

             

          • ŠKD na klzisku

          • Január je jeden z mesiacov, keď je v Malackách upravená ľadová plocha a kedy sa aj my s deťmi zo školského klubu chodíme korčuľovať.  V piatok bol krásny slnečný deň, teplomer ukazoval okolo bodu mrazu, ideálny čas. Vybrali sme sa so skupinkou asi tridsiatich detí na klzisko. Niektoré sa pohybovali na korčuliach akoby sa s nimi narodili, iné s opatrnosťou a častokrát pristáli aj na ľade, ale vôbec im to neprekážalo. Novinkou tam boli dve pomôcky v tvare ľadových medveďov, ktoré boli stále obsadené, aj keď nie na učenie, ale skôr na vozenie kamarátov. Zima ešte niekoľko týždňov potrvá a my sa určite ešte veľakrát s deťmi na klzisko vyberieme.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/424

          • Baletné predstavenie Esmeralda

          • Žiaci našej školy mali v sobotu 19. januára nádhernú príležitosť – navštíviť baletné predstavenie v Bratislave. Väčšina žiakov (dokonca aj vyučujúcich) vzhliadla baletné vystúpenie takéhoto formátu prvýkrát vo svojom živote. Myslím, že nikto  tri hodiny strávené v Slovenskom národnom divadle neľutoval, ba dokonca si zaumienil, že „na balet“ nešiel prvý a posledný raz.

            Predstavenie Esmeralda na motívy románu Chrám Matky Božej v Paríži nám doslova vyrazilo dych, a to po viacerých stránkach. Baletné choreografie významného ruského choreografa Vasilija Medvedeva a baletného majstra a choreografa Stanislava Feča, famózne tanečné výkony umelcov od jednotlivých sólistov (Olga Chelpanova, Artemyj Pyzhov, Konstantin Korotkov...) až po detských členov baletnej prípravky SND, krásna hudba Cesareho Pugniho (La Esmeralda), gigantická dobová scéna i do detailov  „vyšperkované“ kostýmy tanečníkov z dielne renomovaných ruských výtvarníčok z Veľkého divadla v Moskve Alyony Pikalovej a Yeleny Zajcevy – všetko skĺbené do celosvetovo uznávaného a úspešného celku, veď predstavenie mali možnosť vidieť milovníci i nadšenci baletu aj v iných krajinách sveta.

            Bola to jedna z ďalších úžasných možností, ako si rozšíriť svoje umelecké obzory, ako pocítiť krásu a ako sa nielen pred ňou, ale i pred ťažkou fyzickou drinou baletných umelcov, ktorá za touto nádherou stojí, s pokorou skloniť.

          • Výsledky okresných kôl olympiád v cudzom jazyku

          • V okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

            ZŠ získal Šimon Sopko (7.A)  1. miesto v kategórii 1.A

            GYM získala Henrieta Jelínková (2.G) 2. miesto v kategórii 2.A

                                  Aneta Kudolániová  (4.G) 2. miesto v kategórii 2.B

                                  Viktória Bečárová  (2.G) 3. miesto v kategórii 2.A

                                  Andrej Kořínek (3.G)  4. miesto v kategórii 2.B

            Víťazom a  pani učiteľke Slezákovej blahoželáme.

            V okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku

            GYM získala Henrieta Jelínková (2.G) 2. miesto v kategórii 2.A

                                 Anna Mária Richveisová (4.G)  3. miesto v kategórii 2.B

            Víťazkám a pani učiteľkám Pavúčkovej a Zajačkovej blahoželáme.

          • Výprava na Hrebienok

          • V sobotu 12. januára sa staršia výprava Klubu Bosco zložená z detí 4. – 6. ročníka vydala na Hrebienok aj napriek prehováraniu a výstrahám mnohých hlasov, že sa tam práve konajú Majstrovstvá sveta vo vyrezávaní ľadových sôch a aj v bežných dňoch preplnený Hrebienok vraj bude teraz ešte plnší a na lanovku si podľa skúseností mnohých ľudí počkáme hodiny. Ale my sme vedeli, komu sme náš výlet zverili a kto poputuje s nami. Okrem našich stálych ochrancov Panny Márie a sv. Dona Bosca (nášho patróna) sme si tento raz prizvali na pomoc aj dona Titusa Zemana, nášho krajana, ktorého 50. výročie smrti sme v tomto týždni slávili. Naša dôvera v ich pomoc bola hneď ráno preverená 40 minútovým meškaním rýchlika v Bratislave. Napriek tomu sme stihli bezpečne prestúpiť v Poprade smer Starý Smokovec. Najprv sme navštívili Tricklandiu a poihrali sme sa s viacerými optickými ilúziami. Keď sme dorazili na lanovku, na naše veľké prekvapenie sme na termináloch boli jediní. V preplnenej lanovke sa nám už po niekoľkých sekundách roztvorila nádherná panoráma tatranskej prírody. Uchvátený touto krásou sme sa ešte v lanovke rozhodli, že si túto krásu musíme vychutnať dlhšie a hoci sme mali kúpené aj spiatočné lístky, z Hrebienka sme si to štrádovali na pešo. Ešte predtým sme si stihli prezrieť Tatranský ľadový dóm (tento rok s vatikánskou Bazilikou sv. Petra) a aj výrobu sôch pod pílami zručných majstrov z celého sveta v priamom prenose. Keď sa naše deti vyrútili so svojimi plastovými mechmi na miestny sánkarský kopček, akýmsi zázrakom sa vyľudnil od návštevníkov. Ďalší šok sme zažili, keď sme sa dozvedeli, že na celom Slovensku vychýrená sánkarská dráha vedúca z Hrebienka do Starého Smokovca je uzavretá a teda akoby naservírovaná na "igelitové" kĺzanie našich detí, ktoré si sneh v panenskej prírode vychutnávali plným priehrštím. Nedá mi na záver nenapísať to,  čo sme s deťmi zakúsili tak hmotne prítomné: Nebojte sa zveriť zdanlivo komplikované situácie nebeským patrónom, nám celý deň Panna Mária, Don Bosco a Titus Zeman otvárali všetky brány a pripravili nám aj niekoľko bonusov navyše. Aj vďaka ich réžii sme prežili jeden z najkrajších výletov z Klubu Bosco.

            Kompletný fotoalbum nájdete na: https://cirkevnaskola.rajce.idnes.cz/hrebienok/

          • Zimné radovánky v ŠKD

          • Vonku je konečne pravé zimné počasie a deti z nášho klubu si ho vychutnávali plnými dúškami. Niektoré stavali snehuliakov, iné sa vozili na boboch, guľovali sa. Škoda, že niektoré s obmedzeniami, lebo neboli na takýto čas vhodne oblečené.

          • Pozvánka na rodičovské stretnutie

          • Milí rodičia,

            pozývame Vás na rodičovské stretnutie, ktoré sa uskutoční dňa 17.1.2019 (štvrtok). Najprv budú vo všetkých triedach prebiehať spoločné triedne aktívy so začiatkom o 16.45 hod. Po nich budú nasledovať konzultácie s jednotlivými učiteľmi do 18.15 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami a ďakujeme Vám za priazeň a podporu.

          • Otvorenie Pohybovej zóny

          • Pohybovú zónu sme vybudovali s finančnou podporou: Rodičovské združenie Pro Schola, ČSOB nadácia, Nadácia Volkswagen Slovakia a s podporou lokálnych podnikateľských subjektov. Vďaka

    „Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“