• Ďakujeme za Vašu nádhernú podporu!

          • Milí rodičia, priatelia, srdečne Vám ďakujeme za podporu projektu "Kamera na mediálnu výchovu a live streaming školy", ktorým sme sa zapojili do grantovej výzvy spoločnosti Raiffeisen bank. Vďaka Vašej neuveriteľnej angažovanosti sme získali nielen grant vo výške 1.000 EUR, ale aj dobrý pocit z prežívanej spolupatričnosti k jednému dielu, ktoré nás spája. Vážime si to a zo srdca Vám všetkým ĎAKUJEME! :-)

          • Okresné kolo v cyklistike žiakov ZŠ a 8.ročník Memoriálu Petra Patscha

          • Dňa 27.6.2018 sa v Zámockom parku stretli priaznivci cyklistiky. Podujatie na počesť a pamiatku cyklistu Petra Patscha zorganizovalo CVČ Malacky a SCK Záhorák.  Na podporu akcie sme vybrali 13 detí, ktoré radi športujú, dobre bicyklujú a zároveň sú súťaživé. Pri preteku deti ukázali nielen svoju aktuálnu kondíciu, ale aj bojovnosť,  za čo bolo 5 z nich aj medailovo ocenených.

            Medailové umiestnenia získali :

             

            kat. najmladšie žiačky :

            1. miesto - Paulínka Godányová  (2.A)

            2. miesto - Natálka Fedorová (2.B)

             

            kat. najmladší žiaci :

            3. miesto -  Denis Valent (2.A)

             

            kat. mladšie žiačky :

            1. miesto - Markétka Maxian (4.B)

             

            kat. staršie žiačky :

            3. miesto -  Šárka Jurkovičová (5.B)

             

            Blahoželáme k výkonu a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy J

          • Opekačka 4.B na Železnej studienke

          • Štyri roky na prvom stupni ubehli ako voda. V triede sa za ten čas vytvoril skvelý kolektív. Nás - štvrtákov po prázdninách čaká veľká zmena - druhý stupeň, no z prvého sa nám odchádza ťažko. Rozhodli sme sa rozlúčiť spoločným krátkym výletom, spojený s opekačkou. V piatok bolo chladno, no ani to nás neodradilo od spoločne stráveného času. Poobede sme sa vybrali vlakom na Železnú studničku, pešo sme potom prešli na Partizánsku lúku. Pozvaní boli aj rodičia, niektorí šli s nami vlakom, iní prišli autom a čakali nás na mieste. Počasie nám začalo priať, trošku sa oteplilo, hlavné však bolo, že nepršalo. Zdatní tatinkovia rozpálili gril, maminy s pani učiteľkou pripravili špekačky a ostatné jedlo. Deti sa zatiaľ zabavili na okolitých ihriskách aj na lúke. Veľmi sme si užili spoločne strávený čas, navyše pri dobrom jedle. Za prvým stupňom a pani učiteľkou nám bude smutno, no zároveň sa už nevieme dočkať prázdnin.

          • Odmena pre najlepších

          • Školský ekoprojekt Žltáčik sprevádzal všetkých žiakov našej školy počas celého tohto roku a pripomínal dôležitosť separovania odpadu. Ale nielen to! Aj vďaka iným rôznym akciám ako napr. Deň vody a Deň Zeme sme prispeli k osvete či ochrane našej planéty. A tých najlepších sme aj odmenili!

            Prvenstvo získali žiaci III.C, ktorí si svoje víťazstvo poctivo odmakali. Vyzbierali 517 elektrozariadení, 7059 batérií, odovzdali 12 229kg papiera a v rámci separovania odpadu v triede si pripísali 67 bodov.  Ich výhrou bol celodenný výlet do Thermalparku v Dunajskej Strede, kde za horúceho a slnečného počasia strávili veľmi príjemný deň.

            O tom, že si to deti naplno užili, sa môžete presvedčiť vo fotogalérii.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/342

          • Deti bavia deti v ŠKD

          • V pondelok sme mali na popoludnie naplánovanú spoločnú akciu, ktorú si pre deti pripravili samotné deti. Čím nás vlastne zabávali? Jednoducho tým, čo sa počas školského roku naučili. Síce nečítali, ani nepísali, ale tancovali, spievali, hrali na hudobných nástrojoch,  scénky, alebo išli v rytme mažoretiek. Predvádzali pre zmenu to, čo sa naučili popoludní v záujmových krúžkoch, alebo v CVČ. Za odvahu a prípravu dostali malý darček a veľký potlesk od svojich kamarátov z klubu. Posúďte sami podľa fotografií a videí.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/338

          • V talianskej kuchyni

          • Malí kuchári z 1.B sa v stredu na chvíľu preniesli do talianskej Campanie a pod vedením majstra talianskej kuchyne Marca Coppola a jeho manželky sa učili robiť chutnú a nefalšovanú taliansku pizzu. V dvoch hodinách sme obsiahli hneď niekoľko predmetov: cudzí jazyk – naučili sme sa zopár základných talianskych fráz, matematiku súvisiacu s gramážou  a receptúrou cesta, ako aj vytvorením čo najkrajšieho kruhu, výtvarnou výchovou spojenou s dekoráciou pizze a modelovaním tvarov, prvouku – kde sme spoznávali základné bylinky a iné zeleninové prísady. Len tá slovenčina nám akosi ušla – alebo žeby nie? Veď na nášho priateľa a otecka našej spolužiačky Heidi sa tiež čo to zo slovenských slov predsa prilepilo J Každopádne sa pizza skvele vydarila a svojou vôňou lákala mnohých obyvateľov nášho školského spoločenstva. Chceme sa touto cestou poďakovať nielen manželom Coppolovcom, ale aj všetkým naším rodičom, ktorí nám svojimi aktivitami a nápadmi spestrili a obohatili náš prvý školský rok. 

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/336

          • Na návšteve v partnerskej škole Josephinum v Hildesheime

          • Začiatkom júna sme si my, gympláčky a deviatačky s pani profesorkami Ing. Stankou Zajačkovou a PhDr. Dankou Pavúčkovou, spravili výlet do Nemecka. Po únavnom celodennom cestovaní, spojenom aj s lietaním, sa naša 15-členná babská skupinka dorazila úspešne večer do Hildesheimu. 

            Prvý deň sme mali možnosť zažiť vyučovanie na najstaršej škole, ktorá pred nedávnom oslávila 1200 rokov od založenia. Spoznali sme krásy Hildesheimu aj vďaka našim nemeckým parťákom, ktorí nás sprevádzali po ich škole a krásnom historickom mestečku. Najviac nás zaujal typický symbol Hildesheimu - ruža, ktorú sme mali možnosť vidieť na každom kroku. 

            V stredu sme boli v Hannoveri, v hlavnom meste Dolného Saska.

            Po prehliadke historických pamiatok sme sa zašili v  nákupných centrách. Niektoré dievčatá svojimi havajsko-nemeckými náhrdelníkmi vyčarovali ľuďom na ulici úsmev. Večer sme sa niektoré išli kultúrne vyžiť na divadelné predstavenie Die Ratten. Mali sme síce trošku zmiešané dojmy z ťažkej sociálnej drámy, ale herecké výkony nás veľmi prekvapili.  Vrchol programu bolo kajakovanie v Hildesheime na jazere. 

            Nacpali sme sa do úzkych neoprénov, vodotesných sukienok, viest a mohli sme sa začať plaviť. Nová skúsenosť to bola aj pre Nemcov, lebo väčšina z nich išla na kajak prvýkrát. Náš nezabudnuteľný výlet sme zakončili grilovačkou v jednej z hostiteľských rodín. Nemcov sme učili slovenské slovíčka (ako napríklad: zmrzlinový pohár, ľubozvučná slovenčina či rýchloobčerstvenie) a oni nás ihre Vokabeln. 

            V piatok ráno sme sa museli rozlúčiť. Odchádzalo sa nám ťažko, lebo nám naši nemeckí kamoši prirástli k srdiečkam. Odniesli sme si však na Slovensko veľa skúseností, nádherných zážitkov, bláznivých fotiek a kamarátstiev, ktoré sa snažíme udržiavať. 

            Wir grüßen euch nach Deutschland! Wir lieben euch! Tschüs!

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/335 

             

          • Gril párty 1.B

          • Posledný teambuilding 1.B v tomto školskom roku sme nielen grilovali a boli účastní divadelného predstavenia, ktoré si pre nás pripravili naše deti, ale sme aj do úspešného konca dotiahli spoločnú teambuildingovú hru MISSION IMPOSSIBILE, ktorú sme „dali“ dokonca pod 60 minút. Za 53 minút sme spoločnými silami zvládli nasledovné úlohy – zjedli 2 nutelly (a veruže mali deti čo robiť), urobili 1000 drepov a 1000 klikov, obalili minimálne 2 členov v toaletnom papieri, urobili si spoločnú fotografiu, vypili 13 litrov vody (aj tej farebnej :), vymydlili jedno mydlo, urobili 2m šnúru z vyfarbených balerín, na projekt Gesto pre mesto, kde naša škola súťaží o kameru pridali 20 hlasov a na záver sme si všetci zaspievali pesničku Sedí mucha na stene. Nebolo to jednoduché, ale spoločnými silami sme to dali a naše vzťahy sa opäť viac utužili. Hoci mnohí z nás sa poznáme len od septembra, cítim, že v nás prúdia rovnaké ideály, minimálne v tom, urobiť šťastnými „naše“ ratolesti.

            Viac fotografií nájdete na: http://medjugorje.rajce.idnes.cz/Gril_party_1.B/

             

          • DOD v Prezidentskom paláci

          • Z Klubu BOSCO sme sa vybrali vo štvrtok 14.6. na DOD v Prezidentskom paláci. Príjemné schladenie nám dodalo na nálade. Po prejdení prísnou kontrolou sme sa ocitli v nádherných priestoroch Grasalkovičovho paláca, kde na nás už netrpezlivo čakala mladá a trpezlivá sprievodkyňa. Poukazovala nám všetky zákutia paláca, zaujímavé miesta, ktoré poznáme z televízie, ako aj dary, ktoré dostal prezident Kiska od vzácnych hostí z celého sveta. Boli sme účastní predstavenia sebaobrany čestnej stráže, prešli sme sa po Prezidentskej aleji a vyfotili sa s členmi čestnej stráže. Na svojich potulkách sme dokonca stretli aj Máriu Teréziu, s ktorou sme si urobili pekné fotografie. Hlad sme na chvíľu zahnali perníkmi, ktoré sme dostali ako darček a neskôr dobrotami od výmyslu sveta, ktoré sme si zakúpili na Hlavnej stanici. Najväčšiu radosť nám asi urobili balóniky naplnené héliom, sem tam si z nich niekto aj srkol a o zábavu sme mali postarané J Prežili sme pekné popoludnie a dozvedeli sa viacero historických faktov o tejto zaujímavej stavbe.

            Viac fotografií nájdete na: http://medjugorje.rajce.idnes.cz/Prezidentsky_palac_-_DOD_2018/

          • Klub BOSCO útrobách Plaveckej jaskyne

          • V utorok 12.6. sme sa v početnej 67 člennej zostave vybrali na potulky po karpatských chodníčkoch. Obohatení pestrým výkladom o tamojšej faune pánom Martinom Mrázom nám cesta hneď ubiehala svižnejšie. Cieľom nášho výletu bola návšteva na Slovensku najstaršej, bežne nesprístupnenej, ale o to krajšej Plaveckej jaskyne. Miestni jaskyniari nás zahrnuli množstvom nových a zaujímavých informácií. Náš výlet sme zakončili hromadnou opekačkou a deti si svoje  lezecké schopnosti zmerali na skalách v blízkom kameňolome. Počasie nám vyšlo napriek hrozivým predpovediam nad očakávanie, určite aj vďaka tomu, že ho držali za „nohy“ Don Bosco s Pannou Máriou, ktorým sme ho ráno v kaplnke zverili. Veľká vďaka patrí nielen našim sprevádzateľom, ale aj mnohým rodičom, ktorí mi s realizáciou tohto výletu, ako aj dozorom pomohli.

            Viac fotografií nájdete na http://medjugorje.rajce.idnes.cz/Plavecke_podhradie_-_jaskyna/

          • Otvorená platforma na gymnáziu s Rastislavom Ballekom

          • Tentokrát prijal ponuku na otvorené moderované diskusné fórum o aktuálnych spoločenských témach významný slovenský režisér Rastislav Ballek. Už počas štúdia na Vysokej škole múzických umení vytvoril ako autor dramatizácií a režisér spolu s dramaturgom Martinom Kubranom sériu divadelných inscenácií, ktoré zaujali divákov aj divadelnú kritiku vďaka originálnemu pohľadu na zabudnuté a marginalizované texty slovenskej literatúry – išlo o diela Svetozára Hurbana Vajanského Letiace tiene (Divadlo J. G. Tajovského vo Zvolene, 1994) a Podivíni (VŠMU, 1995) či o torzo z divadelnej hry Mikuláša Dohnányho Odchod z Bratislavy (VŠMU, 1995). Tento záujem o akýsi literárny „chorobopis“ národa rozvíjal aj v Divadle SNP v Martine, kde opäť oživil takmer neznáme slovenské texty – inscenoval Vajanského Pustokvet (1997) a Atómy Boha Gejzu Vámoša (1998) a cyklus uzavrel inscenáciou Bez Boha na svete podľa poviedky Kristíny Royovej (1999). Záujem o národné témy a slovenskú spoločnosť, ako aj o kontroverzné osobnosti slovenských dejín potvrdil aj v ďalších inscenáciách (Krcheň Nesmrteľný, Tiso, HOLLYROTH, Mojmír II. alebo Súmrak ríše), v ktorých otvára problematiku národných a spoločenských hodnôt, kultúrneho dedičstva, kapitálu, morálnosti verzus amorálnosti národa.

          • ŠKD – Kúzelník Ivan

          • V utorok 12.6. deti z klubu dostali ďalší darček k MDD, kúzelníka Ivana. Nachystali sme priestor v areáli klubu, pousádzali deti a kúzlenie mohlo začať. Bez nejakého zdĺhavého úvodu začal svoje majstrovstvo kúzelník predvádzať. Bol veľmi vtipný, čo sa páčilo nielen deťom, ale aj nám dospelým. Do svojho kúzlenia zapojil aj detských pomocníkov, ktorí si po spolupráci s kúzelníkom odnášali z balónikov vymodelované zvieratká a kvetinky. Na záver vystúpenia sme z každého oddelenia vylosovali sedem detí a aj týmto urobil balónové zvieratko. Možno nevylosované deti boli troška smutnejšie, ale veríme, že aj tak si odnášali krásny zážitok.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/328

          • Rána v klube

          • Mnohí rodičia našich detí chodia skoro ráno do práce a privedú deti do klubu, ktorsý je od šiestej hodiny otvorený. Teplé rána deti milujú, pretože sa ešte pred vyučovaním môžu vyšantiť aj v areáli klubu. Posúďte sami, ako im je veselo a nemajte výčitky, že ich musíte tak skoro ráno u nás zanechať.

          • MDD v našom školskom klube

          • Škola aj školský klub vždy pripravuje počas MDD zaujímavý program. Doobeda mávajú rôzne pohybové aktivity a my v klube nejakú peknú rozprávku, teraz to bol Králik Peter. To je spoločná aktivita a potom im v klube počas mesiaca jún chystáme rôzne prekvapenia, či už ako celok ŠKD, alebo po oddeleniach. Deti zo štvrtého oddelenia si vybrali ako darček od pani vychovávateľky zmrzlinu, na ktorú sme sa vybrali 5.júna, kedy majú len štyri vyučovacie hodiny. Neskôr sa zabavili na preliezkach, hojdačkách a kolotoči pri Maline.

          • ŠKD – Popoludnie na plavárni

          • V stredu sme sa s deťmi opäť vybrali schladiť sa do bazéna v Maline. Vonku bolo horúco a deti sa veľmi tešili. Pod ostrým dohľadom mohli ukázať, čo vo vode dokážu. Jedna skupinka ukazovala ako sa vedia potápať, neskôr ďalšia predviedla kotúle, no a plavci zdolávali plavecký bazén. Záver nášho pobytu nás troška zaskočil, lebo odrazu sa zotmelo aj v bazéne a vonku začal prudký dážď, miestami až prietrž mračien. Vysušené deti nakúkali, čo sa vonku deje a aj to pokladali za zážitok. Prístup k Maline bol obtiažny aj autám, pretože celé parkovisko bolo pod vodou. O štvrtej začali rovno pred Malinu prichádzať rodičia detí a po skupinkách nás autami dopravili do klubu. Všetkým rodičom, ktorí nám pomohli dostať deti do klubu zo srdca ďakujeme. Naše pobyty budú pokračovať aj nasledujúce piatky a stredy a dúfame, že už nás prudký dážď neprekvapí.

„Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“