• Planetárium a VIDA Brno

          • 12.12.2017 študenti z prvých troch ročníkov  gymnázia a IX.B absolvovali dva programy v brnianskom planetáriu a navštívili vedecko – zábavný park VIDA. V planetáriu mal prvý program názov Ríša hmloviny. Po krátkom  úvode pred veľkorozmernými fotografiami dostali  študenti úlohu odpovedať na testové otázky. Pri hľadaní odpovedí  sa mali možnosť  dozvedieť  zaujímavé veci o rozmeroch vo vesmíre, o teplote, vzniku a zániku hviezd. Druhý program nazvaný Úžasné planéty bol veľmi príjemný, lebo všetci sedeli v pohodlných polohovateľných kreslách v digitáriu,  nad sebou mali vesmír s pohybujúcimi sa telesami a mali pocit, že lietajú medzi nimi. Sledovať postupne všetky planéty v našej sústave so zaujímavým komentárom sa asi všetkým páčilo.

            VIDA má asi 170 interaktívnych exponátov a študenti si tam mohli skúsiť odpáliť vodíkovú raketu, vyvolať tornádo, vidieť sa ako spravodajcov počasia, potopiť loď v Bermudskom trojuholníku, zmerať si vlastné zorné pole a svoj postreh, previesť sa na lanovom bicykli a všeličo iné zaujímavé. Tiež sa zúčastnili na ponúkaných zaujímavých programoch s animátormi.

            Tento decembrový utorok bol zase jeden z tých dní, ktoré sme spolu prežili veľmi zaujímavo.

          • Lavice sme na jeden deň vymenili za kreslá v hľadisku divadla Ludus

          • Dňa 19. decembra 2017 v rámci vyučovania slovenského jazyka a literatúry navštívili  žiaci 8. a 9. ročníka divadlo Ludus v Bratislave. Predstavenie ako šité na mieru tejto „násťročnej“ vekovej kategórii - „Pozor, double stress!“

                 Voľné pokračovanie predstavenia „Pozor, dobrý pes!“ podľa literárnej predlohy Juraja Šebestu sa stretlo medzi žiakmi našej školy s pozitívnou odozvou, a to nielen vďaka spracovaným témam, ako sú hroziaci rozchod rodičov, problémy žiakov v škole, výchovné opatrenia rodičov či ctižiadostivá najlepšia kamarátka, ale aj vďaka originálnemu spracovaniu, na ktoré je už ale pravidelnejší divák divadla Ludus zvyknutý.

                 Návštevy divadelných predstavení sú pre žiakov nielen možnosťou kultúrneho vyžitia sa, poskytnutia iného pohľadu na problémy, s ktorými sa mnohokrát potýkajú,  odreagovania sa či kultivovanej zábavy, ale sú pre nich i výchovným momentom, kedy si môžu na vlastnej koži overiť to, medzi akých divákov sa radia práve oni – medzi tých, ktorí divadlo milujú a nájdu si k nemu cestu aj v budúcnosti alebo tých, ktorí dajú prednosť inému druhu relaxu, zábavy a kultúry, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov.

                 Pre tú prvú skupinu žiakov je tu príjemná správa – divadlo Ludus sme vďaka ich talentovaným hercom, kreativite  v spracovaní či aktuálnosti tém nenavštívili s našimi žiakmi poslednýkrát!

          • Majstrovstvá Slovenskej republiky v zrýchlenom šachu

          • 6.12.2017 sa v Topolčanoch uskutočnili Majstrovstvá Slovenskej republiky v zrýchlenom šachu žiakov a žiačok ZŠ a 1. stupňa OGY a študentov a študentiek SŠ a 2. stupňa OGY 2017/18. Na tento turnaj sa prebojoval aj Michal Sobek zo 7.A. Potvrdil svoje kvality z krajského kola a umiestnil sa celkovo na 9. mieste.  Blahoželáme k peknému umiestneniu.

          • Záver roka v znamení športu

          • December je tradične mesiacom športu. Do športových aktivít sa zapojili aj stredoškoláci. Naše dievčatá i chlapci sa zúčastnili OK vo florbale na SOŠ v Devínskej Novej Vsi. Napriek snahe a odhodlaniu našim športovcom sa nepodarilo postúpiť do krajského kola.

            Chlapci ZŠ sa zúčastnili na turnaji  FUTSALKO 2017, ktorý organizuje  každý rok Spojená škola Svätej Rodiny v Petržalke. V našom družstve hrali  chlapci veľmi bojovne a odhodlane, nezľakli sa výškovej prevahy súperov ani početnej prevahy ich lavičiek, čoho výsledkom bolo celkovo 3. miesto v turnaji.

            V piatok 15.12.2017  sme na škole zorganizovali OK v stolnom tenise žiakov SŠ. Turnaj bol dobre zorganizovaný, ale ani v tomto športe sa nám nepodarilo postúpiť do krajského kola. Li

          • Výsledky školského kola Pytagoriáda 2017-2018

          • V tomto týždni sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády. Ťažkých 15  úloh z matematiky počas maximálne šesťdesiatych minút riešilo 99 žiakov druhého až ôsmeho ročníka v šiestich kategóriách. Súťažiaci, ktorí dosiahli aspoň 10 bodov, sa stali úspešnými riešiteľmi a postupujú do okresného kola. Všetkým umiestneným žiakom a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže. Ich učiteľom matematiky ďakujeme za prípravu na súťaž.

            Úspešní riešitelia, ktorí postupujú do okresného  kola:

            P 3 – Richard Stano, Pavol Leskovský

            P 4 – Júlia Filípková, Sofia Paštrnáková, Krištof Okruhlica, Marko Melicher, Mirko Polák, Alica Hušková, Andrej Čermák, Kristína Pavlová, Matúš Kordoš, Tomáš Šoka, Emília Oreská, Laura Slamková, Lenka Černá, Lenka Trnková, Dagmar Spálová

            P 5 –Sveťo Mladý, Lucia Horváthová, Erik Jánský, Karolínka Šintálová, Natálka Kopčáková, Richard Gajarský

            P 7 –Michal Sobek, Lenka Ježeková, Samuel Vrlák

            P 8 –Michal Raček, Jakub Jileček

            Učitelia matematiky úspešných riešiteľov:

            Zuzana Koštialová, Adela Greliková, Denisa Trnková, Eva Kúdelová, Michaela Florková, Víťazoslav Kopanica a Jozef Ondrejka.

          • Kvapka krvi

          • Milí rodičia, priatelia,

            pozývame vás k dobrovoľnej pomoci chorým ľudom formou jednoduchého, ale veľmi prospešného humánneho kroku - darovania krvi. Odber krvi sa uskutoční dňa 05.02.2018 v čase 8:00 - 11:00 hod. v priestoroch Gymnázia Malacky, Ul. 1. mája.Odber krvi realizujeme v spolupráci s SČK Miestnym spolkom Malacky a Gymnáziom Malacky.

            Na odber krvi je potrebné si priniesť občiansky preukaz, kartu poistenca a ak vlastníte preukaz darcu.Prosíme vás o potvrdenie plánovanej účasti cez IŽK - Modul Komunikácia - Prihlasovanie do 28.01.2018

            Bližšie informácie o tom kto a kedy môže darovať krv nájdete na webovej stránke našej školy www.csmalacky.sk alebo na www.ntssr.sk - darovanie krvi. Ďakujeme.

          • Predvianočná Viedeň

          • Dňa 19. decembra sme sa my gymnazisti vybrali do predvianočnej Viedne spolu s pani inžinierkou Gazdovou (našou Štefkou) a s pani učiteľkami Zajačkovou a Pavúčkovou. Cieľom našej cesty neboli len prekrásne voňajúce vianočné trhy, ale aj prehliadka historického centra. Krásne ale mrazivé slnečné počasie nám vyštípalo líčka, ale ohrievať sme sa chodili do vyhriatych kostolov. Ešte cestou do Viedne v autobuse sme počúvali historický výklad pani Štefky a všetkým nám bolo jasné, že história našich dvoch národov je dobre poprepletaná. Lúčili sme sa už za tmy s krásne vysvietenou vianočnou Viedňou plní zaujímavých informácií a pekných zážitkov.

            Tereza Okruhlicová GIV.A

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/249

          • ŠKD – Požehnanie adventných vencov

          • Vianoce sa blížia a aj my v klube prispôsobujeme aktivity k tomuto sviatku. Posledné dva novembrové týždne sme s deťmi vyrábali adventné vence do ich domovov i nám do klubu. Tretieho decembra bola prvá adventná nedeľa a v pondelok sme čakali na pána farára, ktorý nám prišiel požehnať naše vence, aby sme sa aj v klube mohli dôstojne pripravovať na blížiace sa Vianoce. Obrad sme začali piesňou „Celý advent s láskou čakám „ a ukončili modlitbou pri prvej zapálenej svieci. Snažíme sa spolu s deťmi plniť predsavzatia ako je stíšenie, pomáhanie slabším kamarátom, bezkonfliktné správanie, ale hlavne zúčastňovať  sa na nedeľnej svätej omši a  v kaplnke našej školy.                                                                            

          • Pozvánka na Chill Out

          • Štúdio mladých Divadla na Hambálku pozýva na na poslednú diskusnú platformu tohto roka – pozvanie prijala pani Emília Vášáryová, herečka storočia, viacnásobná držiteľka ocenenia DOSKY, Český lev, držiteľka radu Ľudovíta Štúra I triedy, ocenenia Hercova misia, Ceny Nadácie Alfréda Radocka, či Krištáľového krídla a mnohých iných.

          • Klub Bosco a vianočné dielne

          • Malí zverenci don Bosca z Klubíku Bosco sa rozhodli utužiť svoje kamarátstva a druhý decembrový víkend strávili noc v školskom klube. Večer začal spoločnou večerou v školskej kuchynke. Riadne posilnení sme sa už nevedeli dočkať pani Evičky Koprnovej, ktorá si pre nás pripravila skvelé nápady do večerných tvorivých dielní. Všetky deti pracovali s nadšením a vytvorili prekrásne svietniky, sviečky i vianočné stromčeky. Keď sme po sebe všetko spoločnými silami upratali, prišli na rad tímové súťaže. Víťazným družstvom sa stalo družstvo prvákov, ktorým pomáhala staršia kamarátka. Po spoločnom priateľskom zápolení, kde si všetci vyslúžili sladkú posilu sme si rozložili spacáky a spoločenská miestnosť sa premenila na nočné kino. A ako to už v kine býva, pri sledovaní hodnotného filmu Poklady na snehu nemohol chýbať ani popcorn J . Po filme všetky deti poslušne pospali. Ráno sme sa posilnili raňajkami a pripravili sa na doobedňajšie tvorivé dielne. Opäť pod šikovnými rukami detí vznikali prekrásne výtvory – vianočné pozdravy, šišky a ozdoby na stromček, 3D vianočná hviezda a priestorový Betlehem. Okolo obeda si pre svoje ratolesti začali prichádzať rodičia, ktorým sa deti pochválili s prekrásnymi vianočnými dekoráciami. Touto cestou by som sa rada poďakovala Evičke Koprnovej za skvelé nápady a pomoc a Eme, ktorá nám už od začiatku fungovania Klubu Bosco vždy ochotne vypomáha.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/234

          • Opäť prišiel medzi nás...

          • Ani tento rok nás neobišiel. Nenechal si ujsť množstvo rozžiarených detských očí a nadšených úsmevov. Svätý Mikuláš, náš každoročný hosť, ktorý si do svojho zaplneného diára pravidelne zapíše aj návštevu našej školy. Už tradične si deti prvého stupňa pripravili pre svojho svätého priateľa zaujímavý program. Piesne, spevy, tance, humorné scénky a hra na hudobných nástrojoch ho aj tento rok veľmi potešili. Po takmer dvojhodinovom programe a čase strávenom s tými najmenšími sa svätý Mikuláš rozlúčil, aby stihol navštíviť aj tých skôr narodených. Či sme veľkí, a čí malí, z darčekov od svätého biskupa máme všetci veľkú radosť. A tak sladké prekvapenie nečakalo iba na naše deti, ale aj na ostatných členov školského spoločenstva. A vôbec, celý deň sa niesol v duchu obdarovávania a dobrej nálady a za túto inšpiráciu môžeme ďakovať predovšetkým nášmu priateľovi. Milý Mikuláš, tešíme sa, že sa s Tebou opäť o rok zídeme.

            https://csmalacky.edupage.org/photos/?eqa=cGhvdG89YWxidW0%3D#gallery/231

          • VÝTVARNÁ SÚŤAŽ o najkrajšiu vianočnú pohľadnicu

          • Už je to tu! Po náročnom výberovom kole sme vybrali tie najkrajšie z najkrajších. Ďakujeme všetkým, ktorí ste sa podelili s nami o svoje predstavy na tému "Život je dar" (Každý ľudský život aj ten nenarodený - má svoju hodnotu). Každá pohľadnica má svoj príbeh a čaro.

            Nech sa páči, vyhodnotenie:

            A. KATEGÓRIA ZŠ 1. stpeň

            1. miesto: Dagmar Spálová IV.A

            2. miesto: Nela Muránska II.B

            3. miesto: Viktória Bevilaqua III.C

             

            B. KATEGÓRIA ZŠ 2. stupeň a GYM

            1. miesto: Lenka Ježeková VII.A

            2. miesto: Slavko Ganaj I.A G

            3. miesto: Hanka Hollá V.B

            Najlepšie práce boli ocenené peknými cenami a budú vystavené na dolnej galerijnej ploche.

          • KOZMIX – Misia modrá planéta

          • Naša trieda III.A. sa zapojila do projektu KOZMIX – MISIA MODRÁ PLANÉTA, ktorý bol zameraný na environmentálnu výchovu. Vzdelávací portál KOZMIX pre žiakov I. stupňa pripravil jedinečný projekt, ktorý spája aktivity v škole a v teréne s kreatívnymi a zábavnými hrami a interaktívnymi cvičeniami. Je ukážkou inovatívneho vyučovania, ktoré je pre žiakov motivujúce a zaujímavé. Spája viaceré predmety do jednej témy.  

            Misia_modrá_planéta.pdf

          • Úspešný šachový rok 2017

          • 21.10. 2017 sa vo Veľkých Levároch uskutočnili majstrovstvá okresu v šachu žiačok a žiakov ZŠ. Našim reprezentantom sa tento turnaj vydaril. Michal Sobek zvíťazil v súťaži žiakov, družstvo Osadská, Sobek tiež zvíťazilo. Daniela Osadská v súťaži dievčat skončila tretia a Simona Kordošová piata. Obe dievčatá a Michal postúpili do krajského kola.

            Darilo sa nám aj v krajskom kole kde Michal Sobek získal 2. miesto a spolu s Danielov Osadskou získali v súťaži družstiev tiež 2. miesto. V tomto školskom roku sa na krajských majstrovstvách po prvý krát zúčastnili aj stredoškoláci. Andrej  Kralovič so ziskom 3 bodov sa usadil v strede výsledkovej listiny z 28 štartujúcich.

            Michal Sobek spolu so sestrou Adelkou Sobekovou /našou bývalou žiačkou/ postúpili do celoslovenského finále v Topoľčanoch, ktoré sa uskutoční 6.12.2017. Držíme im palce.

          • Výsledková listina

          • Výsledková listina výtvarnej súťaže  „Ochranárik čísla tiesňového volania 112 a civilnej ochrany“

            Téma na školský rok 2017/2018: “Akú záchranársku techniku som videl zasahovať a s čím by som pomohol ja“

             

          • Klub Bosco na výlete do minulosti...

          • Prvú decembrovú sobotu sa početná výprava z Klubu Bosco  vybrala na Moravu. V skanzene Strážnice prebiehal už tradičný predvianočný program pod názvom Radujme se, veselme se... Vianočnú atmosféru upevňovala aj biela pokrývka a ľadom pokryté chodníky. Ulicami sa potulovali koledníci, Mikuláš so svojím sprievodom, traja králi, muzikanti a mnohí iní, oblečení v tradičných odevoch. V dobových príbytkoch ženy vypekali vianočné špeciality, párali perie a rozprávali pri tom príbehy z minulosti, tradiční remeselníci vyrábali všakovaké výrobky, väčšinou z prírodného materiálu. Možností na vlastnoručnú výrobu mali deti síce pomenej, ale zato im všetko vynahradili vianočné trhy s výrobkami a dobrotami, o akých by sa nám v prípade, že by sme ostali doma vo svojom pohodlí, mohlo iba snívať. Tí najmenší mali veľký zážitok pri stretnutí s vycvičenou husou, ktorá sa nosila v košíku a deti ju mohli pohladkať, naši piataci ohúrili pani pekárku a za zanôtenie Macejka si vykoledovali ešte horúcu pletenku. Hoci mráz riadne úradoval a slnko strácalo svoju moc, silný zážitok z ponorenia sa do dôb minulých v nás zanechal prekrásny a hlboký zážitok a obohatil nás o poznanie tradícií našich dedkov a babiek. V autobuse sme sa všetci svorne zhodli: „Síce sme vymrzli, ale bolo nám spolu krásne.“

    „Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“