• Športový deň gymnazistov o Putovný pohár riaditeľa školy

          • V piatok 9. októbra sme si my, gymnazisti, trošku oddýchli od učenia, aby sme ukázali, že radosť z pohybu a zo športového zápolenia je nám stále veľmi blízka.

            Páni profesori si pre nás pripravili rôzne fyzicky menej i viac náročné netradičné športové disciplíny. Už na začiatku sa najlepší bežci zapotili pri behu zo školy, a to so záťažou na chrbte. Za nášho hlasného povzbudzovania nám doslova prefrčali pred nosom. V ďalšej disciplíne sme sa zasa zapotili my, diváci, keď sme s napätím sledovali podliezanie latky a nemilosrdné znižovanie jej výšky. Naučili sme sa nedýchať, keď štvrták Slavko Ganaj poodliezol tyč pri výške len 37 centimetrov a Klára Pullmannová z tretej triedy pri neuveriteľných 36 centimetroch! Nasledovali posledné dve disciplíny – hod bremenom do diaľky a preťahovanie lanom, v ktorom sme si zasúťažili úplne všetci. Boli sme  neunavní v každej disciplíne. Prvé miesto si vyslúžili tretiaci, ktorým srdečne blahoželáme k ich úspechu.

            Tí z nás, ktorí ešte vládali, zakončili športový deň obľúbeným tancom - "Belgičákom".

                                                                                                                                                      študentka Martina

          • Hovorme o jedle

          • Viete, aký je rozdiel medzi cestom z kvasníc a cestom z kvásku? Viete, čo je to kvások a že je pre ľudský organizmus vhodnejší? Povedali by ste, že história kvásku siaha až do starého Egypta, kde do jedálnička človeka patrili práve rôzne kváskové placky a nekvasený chlieb? Už ste počuli o tom, že nie každý tmavý chlieb je v skutočnosti zdravý? A poznáte  obilniny ako špalda, pšeno, pohánka, amarant či quina? A dokázali by ste si vyrobiť svoj vlastný kvások, z neho cesto a nakoniec nejaké zdravé pečivo či koláč? A čo tak zdravý čajík z byliniek z našej Motýlej záhrady k nemu?

            Toto všetko sa žiaci našej školy naučili a urobili včera  v rámci projektu Hovorme o jedle. 

          • Prvý mesiac školského roka v znamení pomoci

          • Žiaci našej školy mali v uplynulých dňoch krásnu príležitosť pomáhať, a to zapojením sa do viacerých verejných charitatívnych zbierok. 

            Začiatkom septembra sme zbierali pre Slovenskú katolícku charitu školské pomôcky pre deti zo sociálne slabších rodín, detských domovov a krízových centier. Každá trieda pre jedno konkrétne dieťa naplnila školskú tašku všakovakými pomôckami od pier po tenisky či prezuvky. Deťom sme do plných školských tašiek a ruksakov pribalili aj sprievodné listy od nás či fotografie. Zbierať nás veľmi tešilo. Štedro sa prejavili nielen žiaci, ale aj učitelia či rodičia, ktorým chceme ešte raz veľmi pekne poďakovať za spoluprácu a spoločné zdieľanie radosti z pocitu vedieť sa a chcieť sa podeliť.

            Koncom septembra prišla opäť príležitosť pomôcť, tentokrát Únii slabozrakých a nevidiacich Slovenska. Vďaka aktivite našich gymnazistov a, samozrejme, ľuďom dobrého srdca, ktorí prispievali v uliciach mesta Malacky, sa v zbierke Biela pastelka podarilo vyzbierať 472,32 €.

            Pečením a predajom medovníkových srdiečok naši študenti i pedagógovia v spolupráci s Vincentskou rodinou pomáhali zmierniť hlad, choroby či iné utrpenie na Haiti, Hondurase, Albánsku, Rusku, Ukrajine a na Slovensku, aj v súvislosti s pandémiou COVID – 19. Vyzbierali sme spolu 506 €.

            Na prelome mesiacov september a október sme sa rovnako celá škola zapojili do kampane Sladká pomoc, aktivity organizovanej Pápežskými misijnými dielami. Prostredníctvom zakúpenia malej sladkej čokoládky sme prispeli k zlepšeniu života detí a mládeže v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande. Do týchto krajín poputuje od nás sladkých 147 €.

            Čo dodať na záver – zbierali sme a pomáhali sme radi, pretože nič nové pod slnkom:

            RADOSŤ SA ŠÍRI DELENÍM.

            (Ďakujeme za príležitosť pomôcť.)

        • Podporný fond vzájomnej pomoci
          • Podporný fond vzájomnej pomoci

          • Milí rodičia, priatelia školy!

            Na základe zozbieraných dát z elektronického prieskumu monitorujúceho technické možnosti vo Vašich domácnostiach a rodinách pre prípadné dištančné vzdelávanie, ktorý bol prostredníctvom edupage realizovaný v nedávnom čase, vieme dnes skonštatovať, že nie všetky deti majú k takejto forme vzdelávania vytvorené a zabezpečené ideálne podmienky.  Najčastejším problémom je buď v domácnostiach chýbajúci počítač (notebook), alebo sa pri jednom zariadení striedajú viacerí súrodenci (prípadne i rodičia, ak zostávajú na home office).

            V snahe o čo najkvalitnejšiu dištančnú formu vzdelávania škola pristupuje k zriadeniu tzv. podporného fondu vzájomnej pomoci. Jeho cieľom je zhromaždiť finančné prostriedky, ktoré by boli využité práve na tento účel – na zakúpenie technologických prostriedkov (najmä notebookov), príp. iných zariadení alebo služieb (napr. dát) pre osoby z komunity cirkevnej školy, ktorí takúto pomoc potrebujú. Našim záujmom je, aby uvedená pomoc bola adresná a efektívna, tzn. smerovaná tam, kde bude reálne využívaná.

            Preto sa, milí rodičia,  úctivo obraciame na Vás, a to s prosbou o finančné príspevky do zriadeného podporného fondu. Veríme, že sa náš dobrý zámer stretne s pochopením, pozitívnou reakciou a Vašou štedrosťou, nakoľko kvalitný priebeh aj  dištančného vzdelávania je popri hodnotách, ktoré naša škola buduje a rozvíja, rovnako prvoradým cieľom.

             

            S vďakou a úctou cšm

             

            Pokyny k platbe:

            Poplatok:                                 dobrovoľná suma

            Číslo účtu IBAN:                     SK72 5600 0000 0032 0929 2001        

            Správa pre prijímateľa:           podporny fond

            Spôsob platby:                      bezhotovostným prevodom na účet (nie vkladom)

          • Púť do Šaštína

          • 26. septembra sme ako každý rok putovali z Malaciek do Šaštína. Putoval, kto mohol a vládal kráčať. Pridali sa aj farníci z farnosti Malacky.  Cestou nás sprevádzal náš p. kaplán Milan, ktorý si pre nás pripravil duchovný program prepojený so zamysleniami. Samozrejme, že bol čas porozprávať sa, prehĺbiť priateľské vzťahy a vytvoriť i nové. Ešte aj počasie sme mali požehnané, a to aj napriek tomu, že  hlásili dážď a vietor (možno práve predpoveď počasia niektorých odradila). Ale naša Matka Mária, za ktorou sme putovali, sa o nás postarala aj v tomto smere. V Šaštíne sa k nám pridali ďalší pútnici, kamaráti, známi a spoločne sme slávili sv. omšu. Cestou späť sa o nás postarali dobrí ľudia, ktorí nás autom zaviezli späť do Malaciek. Bol to požehnaný čas.

            Vďaka za každého z vás, ktorí ste pomohli vytvoriť spoločenstvo. Tak o rok sa snáď pridáš aj ty!

                                                                                                                                                                  Mišel

          • Členský príspevok RZ pre školský rok 2020/2021

          • Vážení rodičia a zákonní zástupcovia,

            rodičovská rada RZ ProSchola, na stretnutí triednych dôverníkov 29. septembra 2020, schválila výšku členských  príspevkov pre školský rok 2020/2021. 

             

            A) POVINNÝ členský príspevok 50 EUR za 1 dieťa (v prípade viacdetných rodín sa príspevok uhrádza len za dve najstaršie deti spojenej školy).

            Príspevok sa uhrádza v dvoch termínoch - 25 € za každý polrok.

            Termín úhrady:   I. do 31.1. 2021 - za I. polrok (25 EUR)

                                        II. do 30.4. 2021 - za II. polrok (25 EUR)

            Príspevok je možné uhradiť aj jednorazovo, vo výške 50 EUR, a to v termíne do 31.1. 2021.

            B) DOBROVOĽNÝ členský príspevok na ďalší rozvoj a podporu vzdelávania. Výška jednorazového príspevku je 50 EUR alebo ľubovoľná, tzn. je na vašom osobnom zvážení, akou sumou prispejete. Prosíme uhradiť jednorazovo v termíne do 31.1. 2021.

             

            • Pokyny k platbe povinného a dobrovoľného príspevku:

            Číslo účtu IBAN:                    SK93 1100 0000 0029 4946 0176

            Variabilný symbol:                  jedinečné číslo pridelené každému dieťaťu – platí pre všetky

            platby, ktoré uhrádzate za Vaše dieťa - nájdete ho na web

            stránke školy po prihlásení do Internetovej žiackej knižky

            csmalacky.edupage.org / Komunikácia / Platby.

             

            Konštantný symbol:                558

            Správa pre prijímateľa:          meno a trieda žiaka – RZ

                                                          Správa pre prijímateľa je nutná na identifikáciu platby!

                                            

            • Spôsob úhrady:        bezhotovostným prevodom na účet alebo vkladom na účet

                                            

            Rodič bude o zaplatení/nezaplatení príspevku informovaný cez IŽK (modul Komunikácia - Platby). 

             

            Ak sa rodina nachádza v zlej finančnej situácii môže požiadať o skrátenie/odpustenie výšky príspevku (žiadosť sa predkladá prostredníctvom triedneho učiteľa riaditeľovi školy do 30.11. 2020 a následne bude posúdená výborom RZ).   

            Povinný príspevok bude použitý na úhradu zákonného úrazového poistného a na podporu výchovno – vzdelávacej činnosti detí (účasť na súťažiach, organizácia kultúrnych podujatí, modernizácia pomôcok, zariadenia tried a odborných učební, odmeny pre žiakov).                              Viac o použití príspevku na www.csmalacky.sk (Stanovy RZ).

            Dobrovoľný príspevok bude slúžiť na podporu vzdelávania a strategických cieľov ďalšieho rozvoja školy, na ktorých financovanie nepostačujú povinné príspevky ani iné vlastné zdroje školy. Rodičovská rada prosí rodičov o podporu.

             

            Za vaše príspevky úctivo ďakujeme!

             

            Rodičovská rada RZ ProSchola

                        Cirkevná škola Malacky

        • 2% do 30.11.2020!
          • 2% do 30.11.2020!

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            v mene spoločenstva našej školy si Vás dovoľujem požiadať o darovanie podielu zo zaplatenej dane za rok 2019 z príjmov právnických alebo fyzických osôb cirkevnej Spojenej škole sv. Františka Assiského MalackyTermín podania príslušných tlačív na daňový úrad je predĺžený do 30.11. 2020!

            Oprávneným prijímateľom pre našu školu je občianske združenie – Rodičovské združenie ProSchola.

            Poskytnutie časti Vašej dane bude priamou podporu našej činnosti a aktivít, ktorými chceme vyjadrovať zmysluplné hodnoty a rozvíjať potenciál generácie mladých ľudí.

            Za všetky Vaše dary Vám zo srdca a úprimne ĎAKUJEME!


            Prosba o poukázanie 2% tu.

            Ako postupovať pri poukázaní 2% ​​​​​​​tu.

            Vyhlásenie - tlačivo pre darovanie 2% tu. 

            Potvrdenie zamestnávateľa o zaplatení dane tu.

        • Smernica o vnútornom režime školy v školskom roku 2020/2021 - aktualizácia k 30.9. 2020
          • Smernica o vnútornom režime školy v školskom roku 2020/2021 - aktualizácia k 30.9. 2020

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia, 

            srdečne Vás pozdravujeme v tomto náročnom čase.

            Na základe aktuálnych usmernení k postupu škôl pri realizácii výchovno-vzdelávacieho procesu počas mimoriadnej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 a v súlade s vývojom epidemiologickej situácie na Slovensku bola aktualizovaná interná smernica školy o vnútornom režime školy. Zmeny sú vyznačené červenou farbou. 


            Od 1. októbra 2020 budú platiť niektoré nové resp. upravené ochranné opatrenia, ktorých primárnym cieľom je posilniť bezpečné prostredie v škole pre zachovanie klasickej prezenčnej výučby.  

            1. Nosenie rúška je povinné pre všetkých žiakov školy (vrátane I. stupňa) v interiéri aj v exteriéri. 

            Nosenie rúška pre žiakov I. stupňa bolo prerokované na rodičovskej rade 29.9. 2020 a na pedagogickej rade 30.9. 2020 a je výsledkom všeobecne prijatého konsenzu v tejto veci, ktorý berie ohľad na zvýšenú ochranu všetkých osôb školy. Alternatívou k noseniu rúšok je aj iný prostriedok na prekrytie horných dýchacích ciest (nos, ústa) ako je napr. štít, šál, šatka. Výnimku z nosenia rúšok majú žiaci so stredným a ťažký mentálnym a sluchovým postihnutím a žiaci so závažnou poruchou autistického spektra (pri uplatnení tejto výnimky je potrebné doručiť do školy písomné vyhlásenie rodiča, ktoré je v prílohe). Výnimku z nosenia rúška má športová činnosť na telesnej výchove a v rámci ŠKD. Odporúčame rodičom žiakov I. stupňa, aby pre svoje deti zadovážili vhodný ochranný štít (ktorý natoľko neobmedzuje artikuláciu a zároveň zachováva plnohodnotnejší vizuálny kontakt).

            2. Telesná výchova prebieha v prípade priaznivého počasia vonku (športová činnosť alebo pobyt detí na čerstvom vzduchu) a v prípade nepriaznivého počasia vnútri v triedach teoretickou formou (ako napr. realizáciou prierezovej témy Ochrana života a zdravia).

            3. Hudobná výchova sa realizuje prostredníctvom aktivít s vylúčením spevu.

            4. Záujmové útvary sa dočasne realizujú len pre žiakov, ktorí sa spájajú z tried jedného ročníka (s výnimkou gymnázia). Je to z dôvodu minimalizácie premiešavania skupín žiakov, ktoré môže viesť k vzniku väčšieho množstva tzv. úzkych kontaktov, a tým k prípadnému rozsiahlejšiemu vylúčeniu žiakov z vyučovacieho procesu.

            5. Budova školy je pre nástup žiakov do školy otvorená od 7,15 hod.

            6. Školský klub detí bude prebiehať aj s rannou službou (od 6,00) v zberných triedach po ročníkoch. Žiaci 4. ročníka majú prevádzku dočasne aj naďalej skrátenú do 16,00, nakoľko nie je možné ich premiešavanie so žiakmi iných ročníkov.

            7. Niektoré školské podujatia pôvodne plánované na október sú odložené na neurčito (ako napr. Plavecký kurz pre žiakov 2. ročníka, Testovanie pohybových predpokladov).

            Žiadame rodičov o zodpovedný postoj k preventívnym opatreniam platných v škole. Osobitne Vás žiadame o dôsledné dodržiavanie poskytovania informácií o výskyte COVID-19 vo vašich rodinách, najmä tých s väzbou na následné vyhľadávanie úzkych kontaktov, ktoré môžu byť potenciálnym zdrojom rozširovania nákazy.

            Ďakujeme Vám za porozumenie a prosíme vás o vzájomnú spoluprácu s dôrazom na ochranu zdravia nás i našich blízkych.

            Zároveň vás pozývame k spoločnej modlitbe školského spoločenstva za ochranu pred nákazou, špeciálne každý deň o 20,00 k spoločnej modlitbe svätého ruženca.

            Želáme Vám veľa síl, vytrvalosti a nádeje do ďalších dní.

            Daniel Masarovič, riaditeľ cšm  

             

            Smernica vnútorný režim školy aktualizácia 30. 9. 2020

            Príloha č. 1a Vyhlásenie zamestnanca

            Príloha č. 2a Vyhlásenie rodiča o bezinfekčnosti

            Príloha č. 3 Potvrdenie o bezinfekčnosti

            Príloha č. 4 Vyhlásenie zákonného zástupcu o výnimke z nosenia rúšok

          • Škola v prírode

          • Viete, čím bol pre nás zaujímavý 21. september, prvý jesenný deň, okrem toho, že to bol deň jesennej rovnodennsti? Práve tento deň bol začiatkom očakávaného týždňa, ktorý sme strávili v prírode, obklopení horami. 

            Triedy piatych ročníkov absolvovali školu v prírode v rekreačno – turistickom stredisku na rozhraní Považského podolia a Strážovských vrchov. Ubytovaní v Dome Prijatia pre rodiny v Rodinkove sme našli relax, priateľstvá, duchovnú posilu či nové poznania. Pripomenuli sme si, aké dôležité je byť spolu, byť v prírode a mať pre seba čas. Turistikou po okolí fascinujúcej prírodnej scenérie  sme si posilnili myseľ i svaly.

            Ďakujeme za krásne zážitky a tešíme sa opäť niekedy...Vaši piataci

          • Zbierka

          • Aj žiaci našej školy budú mať dňa 29.9. (utorok) možnosť zapojiť sa do celoslovenskej verejnej zbierky. Medovníkové srdiečka napiekli naše pani učiteľky a gymnazisti pomohli s balením a predajom. Pomáhame radi. 

          • Teambuilding gymnazistov

          •  

            Decká boli úžasné, všetko ok, dúfam, že ostaneme zdraví, pa.

            Tak znela jednoduchá a stručná správa po ceste domov od jednej z vyučujúcich.

            Naši gymnazisti sa každoročne a radi zúčastňujú spoločného teambuildingu v Šaštíne. S dodržaním všetkých bezpečnostných opatrení sa nám ho podarilo zorganizovať aj tento školský rok – 24. a 25. septembra.

            V priestoroch Baziliky Sedembolestnej Panny Márie mali okrem duchovného, spoločenského, športového a zábavného programu ešte jednu, najdôležitejšiu a najkrajšiu programovú náplň – spoznať sa a upevniť staré či vytvoriť nové priateľstvá a vzťahy, ktoré, veríme, že prenesú nielen do priestorov našej školy, ale aj do ďalšieho života.

          • Prezentácie SOČ

          • Od stredy do piatku bol gymnaziálny život našich študentov poznačený slávnostnou a zároveň vedeckou atmosférou. Po tom, ako naši gymnazisti v minulom školskom roku kvôli mimoriadnemu dištančnému vzdelávaniu svoje ročníkové projekty a SOČ-ky napísali, ale nemali ich možnosť prezentovať, sme sa mali možnosť k nim vrátiť práve v tomto týždni.

            Odborná porota v podobe členov profesorského zboru ocenila tohtoročnú kvalitu prác, prezentačné zručnosti i kultivovaný rečový prejav mnohých študentov. Rôznorodosť zvolených tém a osobná zainteresovanosť vo zvolených témach boli dôkazom toho, že stredoškolská odborná činnosť vo veľkej miere napomáha  osobnostnému rastu i budúcemu profesijnému smerovaniu śtudentov.

        • Biela pastelka
          • Biela pastelka

          • Dňa 18. septembra (v piatok) bude na našej škole a v uliciach mesta prebiehať zbierka pod názvom „Biela pastelka“.  

            Táto verejná zbierka vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Študenti nášho gymnázia navštívia jednotlivé triedy našej školy v dopoludňajších hodinách a budú zbierať finančné príspevky, za ktoré vám odovzdajú symbolický predmet.

            Za akúkoľvek sumu od Vás, Vám budú slabozrakí a nevidiaci ľudia z únie veľmi vďační.

        • Pešia púť do Šaštína
          • Pešia púť do Šaštína

          • Milí žiaci, učitelia, rodičia, priatelia,


            v spolupráci s farnosťou Malacky Vás pozývame na tradičnú pešiu púť do Šaštína, ktorá sa uskutoční v sobotu 26. septembra. Zraz je o 7,45 pred kostolom. Púť sa končí sv. omšou o 17,00 v národnej Bazilike v Šaštíne. Návrat do Malaciek vlakom je o 19,00.


            Ide o nenáročnú turistickú prechádzku v dĺžke približne 30 km.


            Púť sa bude konať aj v prípade mokrého počasia.

            Počas cesty sú plánované občerstvovacie prestávky, jedna polievková na Húškach.  


            Púť špeciálne obetujeme za ochranu zdravia rodín školského a farského spoločenstva pred nákazou.


            Srdečne vás pozývame!


            cšm

        • Zmena termínu a spôsobu rodičovského stretnutia !
          • Zmena termínu a spôsobu rodičovského stretnutia !

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

             

            vzhľadom k aktuálnej epidemiologickej situácii sme sa rozhodli zmeniť termín a formu úvodného rodičovského stretnutia tak, aby prebehlo bez osobného kontaktu.

            Uskutoční sa vo štvrtok 17. septembra 2020 o 17,00 online videokonferenčným spôsobom.

            Triedny učiteľ vám elektronickou formou pošle prihlasovací link na stretnutie triedneho aktívu, teda rodičov danej triedy.

             

            Voľba triednych dôverníkov do rodičovskej rady sa uskutoční per rollam spôsobom, podľa inštrukcií triednych učiteľov.

            Zasadnutie rodičovskej rady sa bude konať vo štvrtok 24. septembra 2020 o 17,00 hod. taktiež videokonferenčným spôsobom.

             

            Ďakujeme vám za pochopenie a tešíme sa na stretnutie s Vami.

             

            cšm

          • Pozvánka na rodičovské stretnutie

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            pozývame Vás na úvodné rodičovské stretnutie v novom školskom roku, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 10. septembra 2020 o 16,30 hod.

            Program:

            16,30 - stretnutie v triedach, príhovor riaditeľa školy (videokonferenčným spôsobom)

            16,45 - triedne aktívy (školský poriadok, opatrenia školy v období pandémie, voľba triednych dôverníkov a iné)

            17,45 - stretnutie rodičovskej rady (v triede 9.A)

            Rodičia žiakov 4.A a 4.B budú mať o 17,15 spoločné stretnutie v spoločenskej miestnosti kvôli Prvému svätému prijímaniu.

            Osobné konzultácie s pedagógmi (mimo triednych učiteľov) nebudú možné. 

            Vstup rodičov do budovy školy bude možný len s rúškom, ktoré je potrebné mať po celý čas pobytu v škole.

            Pri vstupe do budovy školy je povinná dezinfekcia rúk.

             

            Ďakujeme a tešíme sa na stretnutie s Vami!

            cšm

             

          • Zbierka

          • Zasadli sme do lavíc s plným peračníkom, novými obalmi na zošity a učebnice, školskými doskami, novými prezuvkami či teniskami. Je to príjemný pocit, mať všetko, čo potrebujeme.

             

            Doprajme tento pocit aj tým, ktorí rovnaké možnosti nemajú!

„Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“