• Rodičovské stretnutie 15.4.
          • Rodičovské stretnutie 15.4.

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia,

            srdečne Vás pozývame na rodičovské stretnutie, ktoré sa uskutoční online formou nasledovne:

            spoločné triedne aktívy - 15. 4. (štvrtok) 16,30 - 17,30 (link na stretnutie Vám pošlú triedni učitelia),

            individuálne konzultácie - 12. - 14.4. (po-str) - po vzájomnej dohode s učiteľom (kontakty sú na webe školy).

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

            Ďakujeme!

        • Obnovujeme vyučovanie na I. st., 4.G
          • Obnovujeme vyučovanie na I. st., 4.G

          • Vážení rodičia, priatelia,

            na základe rozhodnutia ministerstva školstva sa od pondelka 12. apríla obnovuje školské vyučovanie v prezenčnej forme pre žiakov I. stupňa posledný ročník strednej školy.

            Podmienkou je negatívny test (RT-PCR alebo Ag test) jedného zákonného zástupcu žiaka žijúceho v spoločnej domácnosti, nie starší ako 7 dní (v prípade maturantov len študent).

            Vyňaté z tejto povinnosti sú osoby na základe výnimky z testovania v zmysle uznesenia vlády SR alebo vyhlášky ÚVZ SR.

            Overenie splnenia podmienky negatívneho testu sa bude realizovať tak ako doposiaľ formou "Čestného vyhlásenia zákonného zástupcu o bezinfekčnosti" (tlačivo je dostupné aj na Edupage), ktorého prílohou je kópia potvrdenia negatívneho výsledku testu na COVID-19 alebo doklad o výnimke.

            Čestné vyhlásenie spolu s potvrdením je zákonný zástupca povinný predložiť pri prvom návrate do školy a potom vždy po ukončení platnosti testu (toho času 7 kalendárnych dní) alebo po ukončení platnosti potvrdenia o výnimke.

            Pripomíname, že testovanie je dobrovoľné. V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie, jeho dieťa sa nebude prezenčného vzdelávania zúčastňovať (škola bude pre týchto žiakov zabezpečovať spravidla len zasielanie učebných materiálov). Neprítomnosť žiaka bude škola evidovať ako ospravedlnenú absenciu (ak bude riadne nahlásená). Upozorňujeme, že zákonný zástupca  nebude mať nárok na čerpanie pandemickej OČR. 

            Antigénové testovanie v školskej MOM-ke sa pre rodičov I. stupňa a študentov 4. ročníka gymnázia uskutoční v piatok 9. apríla v čase 14:00 - 18:00

            Vyučovanie žiakov II. stupňa ZŠ a gymnázia (mimo 4.G) bude v týždni od 12. apríla do 16. apríla 2021 prebiehať dištančným spôsobom

             

            Ďalšie oznamy

            • Prezenčné vzdelávanie žiakov I.st. bude v týždni od 12. do 16. apríla prebiehať v jednotlivých triedach z bezpečnostných dôvodov len pod vedením triednych pani učiteliek (na malé výnimky).
            • Školská jedáleň -  všetci stravníci - žiaci I. stupňa a študenti GYM sú od 12. apríla prihlásení na odber stravy. V prípade, že nemáte z rôznych dôvodov záujem o stravu, je potrebné urobiť elektronickú odhlášku!
            • Školský klub detí - bude od 12.4. fungovať v čase 6,00 - 17,30

            Ďakujeme za porozumenie a tešíme sa na Vaše/naše deti! :)

             

            Prajeme Vám veľa pokoja, sily a vytrvalosti do ďalších dní.

             

            cšm

        • Sv. omša 9. 4. o 8:00
          • Sv. omša 9. 4. o 8:00

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            srdečne Vás pozývame k účasti na piatkovej (09.04. 2021) sv. omši o 8:00 zo školskej kaplnky.

            Link tu: Svätá omša

            Prajeme Vám požehnaný čas.

          • Aj naďalej v nezmenenom režime 

          • Milí rodičia, priatelia,

            tak napokon sa návrat do škôl odďaľuje a aj v týždni po veľkonočných prázdninách zostáva režim nezmenený (zatiaľ je určené, že do 11.4.)  

            Prezenčné vzdelávanie tak aj naďalej  budeme zabezpečovať len pre žiakov rodičov z kritickej infraštruktúry a tých, ktorí nemajú možnosť vykonávať prácu z domácnosti. Pre budúci týždeň (7. - 9. 4.) môžete prihlásiť dieťa do pondelka 5.4. na cabanova.monika@csmalacky.sk.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Prajeme vašim rodinám pokojné a požehnané veľkonočné sviatky!

        • Mišova výzva: OBJA-V-SEBE
          • Mišova výzva: OBJA-V-SEBE

          • S malými prestvávkami sa už skoro rok učíme z domu. Priznajme si, mnohí sme trochu (a niektorí i viac) zleniveli, stratili dobré pracovné návyky. Záľuby, ktorým sme sa predtým venovali vo voľnom čase prostredníctvom rôznych záujmových útvarov a krúžkov, realizovať nemôžeme. 

            No nie vždy to tak musí byť. O objavení novej záľuby a talentu práve počas pandémie rozpráva jeden z našich žiakov - Michal. 

            Viac si prečítajte v rozhovore s ním, pozrite si jeho vlastné video a najmä - zapojte sa do jeho výzvy  OBJA-V-SEBE Na mail misova.sutaz@gmail.com sk posielajte čokoľvek (rozprávanie, videá, fotky...), prostredníctvom ktorých nám dáte vedieť o tom, aký nový talent ste v čase pandémie a dištančného vzdelávania v sebe objavili, čomu ste sa začali venovať. Predstavte nám svoj nový mikrosvet a inšpirujte tým ostatných. Najinšpiratívnejších z vás oceníme.

            Pozri, čomu sa Michal začal venovať v čase pandémie

            Michal, dozvedeli sme sa o tebe, ba dokonca aj presvedčili na vlastné oči, že si veľmi šikovný v narábaní s yoyom. Ako si sa dostal k tejto záľube dostal?

            O yoyovaní som vedel už dlhšiu dobu, ale nikdy som tomu nevenoval príliš veľkú pozornosť. Pred štvrťrokom som si povedal, že to skúsim. Kúpil som si yoyo za 2 € v hračkárstve a hneď „ma to chytilo“. Pandémia a čas trávený doma tomu  napomohli.

            Patrí yoyo k športovým disciplínam alebo je to len hobby?

            Áno, yoyo má svoje súťaže a dokonca aj svetový šampionát. Napríklad v tomto čase sa koná online súťaž SCALES V. Minulý rok sa konal európsky šampionát tu na Slovensku v Trnave. Najbližší svetový šampionát, ak to pandémia dovolí, sa bude konať v Budapešti.

            Kto alebo čo teba inšpirovalo k tejto atraktívnej záľube?

            Najviac inšpirujúci pre mňa bol a aj je aktuálny majster sveta Gentry Stein.

            Ako dlho, kedy a kde trénuješ?

            Snažím sa trénovať minimálne dve hodiny denne, ale nemám presne vymedzený čas. Väčšinou trénujem doma v izbe alebo na záhrade.

            Ako sa ti najlepšie trénuje?

             Samozrejme so slúchadlami na ušiach. :)

            Koľko času ti zaberie zvládnuť nejaký trik?

            To závisí od toho, o aký trik ide,  pretože nie všetky triky sú, samozrejme,  rovnaké. Väčšinou sa naučím daný trik do 3 dní, ale musím ho stále a stále dookola opakovať a zlepšovať sa v ňom.

            Je tvoje yoyo, s ktorým trénuješ teraz,  niečím špeciálne? Líši sa od toho prvého, dvojeurového z hračkárstva?

            Hlavný rozdiel je v tom, že yoyo, ktoré kúpite v hračkárstve, väčšinou nemá guľôčkové ložisko. Tým pádom sa kratšie točí. A tiež je  responzívne, čiže sa vracia na trhnutie späť.

            Si členom nejakého yoyo klubu? Alebo – neplánuješ nejaký založiť? Napríklad medzi kamarátmi – nadšencami -  a spolužiakmi?

            Bohužiaľ, zatiaľ nie som členom žiadneho klubu, ale rád by som sa v budúcnosti do nejakého pripojil.

            Čo ti dáva táto tvoja nová záľuba?

            Je to určite lepšia zábava, ako byť v izbe za počítačom, najmä v čase dištančného vzdelávania, pandémie a lockdownu. Určite by som sa chcel v budúcnosti zapojiť aj ja do nejakých súťaží, byť v yoyovaní dobrý a pomáhať šíriť  popularitu yoyovanie na Slovensku.

            Určite by som v budúcnosti chcel ísť na nejaké súťaže a pomáhať šíriť  popularitu yoyovanie na Slovensku.

        • Overenie vedomostí maturantov
          • Overenie vedomostí maturantov

          • Milí maturanti, milí rodičia, priatelia,

            posielame Vám oznámenie o určení overenia výstupných vedomostí študenta 4. ročníka v školskom roku 2020/2021 v dispozíciách, ktoré určuje priložený interný pokyn riaditeľa školy.

            Áno, naše rozhodnutie je reakciou na zrušenie internej časti maturitnej skúšky. Avšak nenahrádza ju! Aj keď sa rozhodnutím ministerstva školstva v tejto veci nemôžeme stotožniť z viacerých dôvodov, toto rozhodnutie príslušnej autority výkonnej moci rešpektujeme. Aritmetické priemerovanie známok je riešením na vystavenie vysvedčenia o maturitnej skúške ako úradného dokladu o získanom vzdelaní. Poskytuje však obraz skôr o priebežných študijných výsledkoch žiaka ako obraz o stave a úrovni výsledných vedomostí študenta.

            Uplatňované administratívne vykonanie maturitnej skúšky nie je riešením pre úplne štandardné a prirodzené záverečné overenie výstupných vedomostí študenta z profilových a zvolených učebných predmetov študijného programu. 

            V istom zmysle slova, celé štúdium na strednej škole smeruje k maturitnej skúške ako vedomostnej a osobnostnej skúške nadobudnutých predpokladov a zručností pre ďalšiu životnú formáciu. Je významnou životnou skúškou; míľnikom, ktorý napomáha nášmu osobnostnému dozrievaniu. Dnešná doba nás učí vyhýbať sa skúškam, lebo nás oberajú o istý komfort. Ľudský život však získava na kvalite tým, že skúškam čelíme. S odvahou a dôverou v svoje schopnosti i dôveru v pomoc Boha.

            Štúdium na našej škole prezentuje ako kráčanie po ceste, na ktorej mladý človek objavuje svoje schopnosti a danosti a rozvíja ich najlepším možným spôsobom. Áno, má veľký význam to, AKO kráčame. ALE rovnako dôležité je vedieť a zakúsiť, že kráčanie má svoj CIEĽ. Ten dáva tejto ceste rozhodujúci zmysel. 

            Overenie výstupných vedomostí má byť skúškou "dospelosti", ktorou získavame cennú skúsenosť, že naše dozrievanie je jedinečnou podstatou nášho života otvárajúcou nás pre osobné sebadarovanie.

            V príjemnej a rodinnej atmosfére, ktorá tvorí nezameniteľnú kultúru spoločenstva našej školy.

            Ďakujeme za porozumenie a prajeme našim maturantov odvahu a dôveru! 

             

            Príloha: Interný pokyn RŠ

        • Sme s vami
          • Sme s vami

          • Sme s vami

            Milí priatelia,

            pandémia zasahuje naše rodiny. Sme oveľa viac skúšaní jej ťaživými dopadmi. Realitou dnešných dní je bolesť. 
            Tá naša postihla aj rodinku našej drahej pani upratovačky Anky. Zomrel jej 33-ročný syn. 
            Mal rodinku s dvoma malými deťmi. Nedokážeme bolesť odstrániť, ale môžeme povedať - "sme s vami". 

            Ďakujeme za Váš príspevok pre túto rodinku.
            IBAN: SK4611000000002916655137

        • Adorácia 31. 3. o 10:00
          • Adorácia 31. 3. o 10:00

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            srdečne Vás pozývame k účasti  na adorácií v stredu 31.03. 2021 o 10:00 z našej školskej kaplnky.

            Link tu: Adorácia

            Prajeme Vám požehnaný čas.

        • Aktuality k návratu detí do školy
          • Aktuality k návratu detí do školy

          • Vážení rodičia,

            dovoľte mi informovať Vás o aktuálnej situácii s návratom detí do školy, tak ako v tejto chvíli disponujeme dostupnými informáciami.

            Po veľkonočných prázdninách (od 7. apríla) by sa mal režim na školách riadiť podľa regionálneho COVID automatu. To znamená, že návrat detí do školy bude vychádzať z aktuálnej epidemiologickej situácie v danom okrese. Okres Malacky sa toho času nachádza v III. stupni varovania (bordová farba), čo znamená, že okrem I. stupňa je možné aj prezenčné vzdelávanie (PV) v 9. ročníku. V prípade prechodu do lepšej červenej fázy (II. stupeň varovania) je možné obnoviť PV u celého 2. stupňa. Podmienkou pre PV je negatívny test žiaka 2. stupňa a jedného rodiča. 

            Momentálne vieme povedať, že od 7. apríla obnovujeme PV pre žiakov I. stupňa. O vzdelávaní ostatných žiakov po veľkonočných prázdninách Vás budeme informovať v stredu 31.3. po aktualizácii regionálneho COVID automatu a avizovaných ďalších inštrukciách z ministerstva. 

            Antigénové testovanie pre rodičov I. stupňa sa uskutoční tento týždeň v piatok 2. apríla v čase 8:00 - 12:00.

            Ďakujeme za porozumenie.

            Prajeme požehnaný Veľký týždeň

        • Obhajoby SOČ
          • Obhajoby SOČ

          • Stredoškolská odborná činnosť je skvelou príležitosťou pre študentov pripraviť sa už v rámci strednej školy na v budúcnosti vypracúvané odborné práce.  Študenti sa naučia nielen orientovať v literatúre, ale i pracovať s odbornou literatúrou, správne z nej citovať, formátovať odbornú prácu, odborný text členiť na kapitoly, rovnako ich vypracovanie takejto práce zaväzuje dodržať stanovené termíny a v konečnom dôsledku prácu kultivovane prezentovať.

            Túto príležitosť mali naši študenti i tento rok a využili ju veľmi dobre. Pri online prezentáciách bolo zaujímavé sledovať ich študijný rast a pokrok v nadobudnutých zručnostiach. Témy, ktoré priniesli vo svojich SOČ, boli rovnako zaujímavé - u dievčat dominovala psychológia, medicína, biológia, dejepis a umenie, chlapci sa čoraz častejšie realizujú v IT témach. Ale nechýbali ani zaujímavé práce z oblasti chovu včiel, športu či žurnalistiky. Tento ročník obhajoby SOČ môžeme opäť zaradiť k tým vydareným.

        • 25.marec – Deň počatého života
          • 25.marec – Deň počatého života

          • Tento rok s heslom ŽIVOT JE DAR

            Zajtra si budeme pripomínať Deň počatého dieťaťa a zároveň kampaň za ochranu všetkých nenarodených detí. Každý život je darom. Takto to vnímame a sme o tom presvedčení. Každý z nás je dôležitý a chcený na tejto zemi a má svoju nezastupiteľnú úlohu. Preto sa pripájame k tejto kampani aj my. Ak navštívite stránku https://25marec.sk/kampan-doma/ , nájdete tam niekoľko tipov, ako môžeme podporiť spoločne túto myšlienku: ako si vyrobíme stužku, pripojenie na virtuálnu mapu Slovenska, zmeniť rámcový profil na facebooku s tematikou práve na Deň počatého dieťaťa. Deťom odporúčame súťaž či hru a pre rodičov je tento web obsiahlou ponukou svedectiev a článkov o ľuďoch, ktorí prežili svoj príbeh s narodením dieťatka.

            Takže vás pozývame:

            - vyrobiť si jednoduchú bielu stužku doma

            - pripnúť virtuálnu bielu stužku na mape Slovenska

            - pripojiť sa k modlitbe za nenarodené deti, ale aj na našich chorých

            - prerámovať si profil na facebooku logom Deň počatého dieťaťa

             

            Pridajme sa a dajme najavo, že pre nás všetkých ŽIVOT JE DAR!

        • Starší čítajú mladším
          • Starší čítajú mladším

          • Marec, mesiac knihy, je stále v plnom prúde. Okrem toho, že so sebou priniesol jar, spája sa i s oddychom v podobe čítania kníh.  Okrem celoškolskej aktivity Číta celá škola organizujeme i celomesačný program s názvom "Starší čítajú mladším." Do aktivity sa zapojili všetky triedy prvého stupňa. A nielen to! V spolupráci s našimi ochotnými rodičmi, starými rodičmi, tetami a strýkami zažívame dobrodružné cesty rozprávkami. Delia sa s nami o radosť a vášeň z čítania aj o ich najobľúbenejšie príbehy. Milé rodiny, veľmi vám za to ďakujeme!

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • 22.3. nás kalendár donútil pripomenúť si, že bez vody by život na našej planéte nebol možný, a preto si vodu treba chrániť a šetriť ňou.  

            Žiaci, ktorí sa vzdelávajú prezenčne, mali pripravené rozmanité veselé aktivity, ktorými si tento deň pripomenuli. Rovnako i žiaci, ktorí sa vzdelávajú dištančne, nenechali tento deň bez povšimnutia. Medzi viacerými aktivitami, ktorých cieľom bolo vzdelávať a šíriť osvetu v tejto téme, dostali aj príležitosť zmeniť niečo konkrétne. Previnilcovi, ktorý v rodine plytvá vodou, vystavili certifikát, v ktorom sa vinník zaviazal rok "popracovať" na odstránení svojho zlého návyku týkajúceho sa plytvania vodou. Ako prísľub nápravy jednotlivých členov domácnosti dopadol, sa môžu pozrieť presne o rok. Veríme, že v tomto prípade neplatí staré známe, že jedna lastovička leto nerobí...

        • Školský ekoprojekt - Návrh krabičky na použité batérie
          • Školský ekoprojekt - Návrh krabičky na použité batérie

          • Naši žiaci mali v priebehu mesiaca marec možnosť stať sa profesionálnymi dizajnérmi a vytvoriť návrhy krabičiek na použité batérie, čím sa zapojili do nášho celoročného ekoprojektu a získali pre svoju triedu cenné body. Každý návrh krabičky sme ocenili 10 bodmi.

            Všetky krabičky si môžete pozrieť aj vo fotoalbume TU.

            Nezabudnite - keď sa vrátime do škôl,  krabičky spoločne batériami napĺnime, začať môžete už teraz doma. 

        • Veľkonočná pohľadnica - vyhodnotenie súťaže
          • Veľkonočná pohľadnica - vyhodnotenie súťaže

          • Do súťaže o najkrajšíu veľkonočnú pohľadnicu nám prišlo množstvo krásnych prác. Vyberať bolo spomedzi čoho a veruže výber nebol jednoduchý. Ponúkame prehliadku tých najkrajších.

            I. stupeň ZŠ

            1. miesto Sofia Mihálová, 2.A - Otec chrániaci svoje tri deti

            2. miesto Simona Chrupková, 2.B

                            Mária Leskovská, 4.A

                            Richard Hajdin, 2.A

            3. miesto Tamara Káloši, 2.C

                            Annemária Čalfová, 2.B

                            Tomáš Ftáčnik, 2.C

                            Natália Hájková, 1.A

            II. stupeň ZŠ

            1.miesto  Valentina Burešová 7.B - Otec so svojím dieťaťom na rukách 

            2. miesto Pavlinka Pisečná 7.C

            3.miesto Dominika Mihaľová 6.B

            4.miesto Branko Hollý 5.A

             

            Ďakujeme, ceny na víťazov čakajú v škole.

        • Vzdelávanie aj naďalej dištančne
          • Vzdelávanie aj naďalej dištančne

          • Vážení rodičia, priatelia,

            pre pretrvávajúce nepriaznivé okolnosti bude škola zabezpečovať vzdelávanie žiakov dištančným spôsobom až do veľkonočných prázdnin (1. - 6. apríl 2021).

            Personálne možnosti školy sú momentálne stále výrazne oslabené, viacero zamestnancov je bohužiaľ v karanténe. Takisto epidemiologická situácia nie je vyhovujúca pre masívnejší návrat detí do škôl. Po dôslednom posúdení situácie sme sa rozhodli byť opatrní.

            Aj naďalej budeme poskytovať prezenčnú výuku pre žiakov I. stupňa rodičov z kritickej infraštruktúry, rodičov, ktorí nemajú možnosť vykonávať prácu z domácnosti a rodičov, ktorých situácia v rodine si to vyžaduje pre náročné okolnosti. Prosíme však rodičov, aby túto možnosť využili naozaj len v opodstatnených prípadoch.

            Pre týchto žiakov bude škola zabezpečovať prezenčné vzdelávanie v kombinácii so záujmovou činnosťou v čase 7,00 - 16,00. 

            Pre budúci týždeň (22. - 26.3.) je možné prihlásiť dieťa do štvrtka 18.3. na cabanova.monika@csmalacky.sk. Rodičia detí, ktorí navštevujú školu v prebiehajúcom týždni, prihlasovaciu povinnosť vykonať nemusia. Školská jedáleň bude budúci týždeň v prevádzke.

            Testovanie rodičov I. stupňa bude prebiehať tak ako doteraz vždy v piatok od 14,00 do 18,00 (registračný formulár sprístupnený vždy od stredy).

            Ďakujeme za pochopenie!

            Prajeme veľa síl, vytrvalosti a pokoja do ďalších dní a prosíme o spoločnú modlitbu.

          • Nájdi svoj strom

          • Prednedávnom sme spustili výzvu, ktorej cieľom bolo podporiť v žiakoch chuť a motiváciu kompenzovať čas strávený pri online vyučovaní prechádzkou či iným zdraviu prospešným pobytom v prírode. Úlohou žiakov bolo nájsť strom, ktorý ich niečím zaujímavým oslovil, a umelecky ho dotvoriť. Žiackych  prác sme dostali neúrekom, vybrané práce sú zverejnené aj v našom novom čísle školského časopisu Rybka, tu ponúkame ďalšiu malú ochutnávku. Jej autorm je Alex Durčák zo VII.B. Nádhera!

„Facere et docere – Správne žiť a učiť to aj iných“